Dirk Lukkien
Senior onderzoeker

Dirk
Lukkien

Senior onderzoeker

'Met data en slimme technologie proactieve en beter ondersteunde zorg'

In toenemende mate hebben data en 'slimme' technologie een ondersteunende rol in de langdurige zorg. Met eHealth wordt vaak beoogt om betaalbare zorg te leveren, maar worden ook stappen gezet richting de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de cliënt. Hierdoor kunnen deze mensen langer en op een prettige manier thuis blijven wonen. De laatste jaren zien we dat technologieën steeds 'slimmer' worden en bijvoorbeeld gaan 'meedenken' met zorgverleners en zelfstandig bepaalde (deel)taken uit handen nemen. We zijn echter ook dat technologie en diensten vaak nog onvoldoende aansluiten op de behoeften en het dagelijks leven van de cliënt en zorgverlener.

Kansen én uitdagingen bij nieuwe zorgtechnologie

Voortdurend vindt er innovatie plaats in technologieën die ons leven en ons werk gemakkelijker maken, ook in de langdurige zorg. Terwijl nieuwe technologische ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van big data en kunstmatige intelligentie, leiden tot veel enthousiasme, roepen ze ook vragen op over onbedoelde neveneffecten. Naar mijn mening zijn zowel het enthousiasme als de waarschuwingen gerechtvaardigd. 

Innoveren doe je samen, vanuit behoeften

Met mijn achtergrond in de innovatiewetenschappen probeer ik een brug te slaan tussen wat technologisch mogelijk is en wat maatschappelijk haalbaar en wenselijk is op gebied van zorgtechnologie. Niet alleen keuzes in het design, maar bijvoorbeeld ook routines van gebruikers en onderliggende business case zijn van grote invloed op de mate waarmee technologie aansluit bij de behoeften in de praktijk. Alleen door onderlinge samenwerking kunnen ontwikkelaars, gebruikers en andere belanghebbenden leren hoe technologie een betekenisvolle én verantwoorde rol kan spelen in het werk en leven van mensen. Het motiveert mij om deze afstemming te stimuleren en verbeteren. 

Wapenfeiten van Dirk Lukkien 

  • Brengt in het project datagedreven zorg in beeld welke rol data en 'slimme' technologie (kunnen) vervullen in de langdurige zorg. 
  • Is onderzoeker in meerdere Europese ontwikkeltrajecten (zoals eWare).
  • Heeft als innovatieonderzoeker kennis van de dynamiek waarin nieuwe ideeën worden getransformeerd tot bruikbare innovaties.
  • Doet deeltijd promotieonderzoek naar verantwoorde kunstmatige intelligentie (Responsible AI) in de langdurige zorg, en kijkt hierbij in het bijzonder naar de samenwerking tussen ontwikkelaars en gebruikers.

Artikelen van Dirk

Terugkijken introductiewebinar over datagedreven zorgVideo
Terugkijken introductiewebinar over datagedreven zorg
13 juli 2021

Op maandag 5 juli 2021 organiseerde Vilans de introductiebijeenkomst ‘Zinvol aan de slag met datagedreven zorg’. Datagedreven zorg lijkt soms een ver-van-mijn-bed-show, maar zoals in deze bijeenkomst is te zien aan de praktijkvoorbeelden zijn data en AI nu óók al onderdeel van de dagelijkse zorgpraktijk.

De kansen en uitdagingen van datagedreven zorg in 3 minutenVideo
De kansen en uitdagingen van datagedreven zorg in 3 minuten
28 juni 2021

Data en AI (artificiële intelligentie) staan steeds vaker aan de basis van beslissingen en handelingen in de zorg en onze maatschappij. Hoe spelen data en AI een rol in de langdurige zorg? En wat betekent datagedreven werken voor cliënten en verzorgenden in de langdurige zorg? In een animatiefilmpje en een infographic geven wij een korte introductie over deze ontwikkelingen.

Nieuwe wetgeving medische hulpmiddelen heeft impact op zorgaanbiedersNieuws
Nieuwe wetgeving medische hulpmiddelen heeft impact op zorgaanbieders
17 mei 2021

Vanaf 26 mei 2021 is de nieuwe Europese verordening voor medische hulpmiddelen (Medical Device Regulation, MDR) van kracht. De regels in deze nieuwe wet hebben ook gevolgen voor zorgverleners en indirect voor cliënten. Vilans gaat zorgaanbieders de komende tijd - mede via een webinar - informeren over de nieuwe wetgeving en hoe zij hier mee om kunnen gaan.

Innovatieve methode valrisicobepaling: van data naar advies op maatNieuws
Innovatieve methode valrisicobepaling: van data naar advies op maat
30 november 2020

Bij Groenhuysen en tanteLouise zet men in op een innovatieve methode voor het bepalen van valrisico en bijpassende maatregelen bij ouderen. Door met behulp van camera’s objectief de balans van ouderen in kaart te brengen en dit te combineren met al bestaande gegevens uit het elektronisch cliëntendossier, hopen ze een objectiever en breder beeld te krijgen van het valgevaar van een cliënt.

'Digital Human' Wendy: van geautomatiseerde vraagbaak naar digitale zorgcoach?Nieuws
'Digital Human' Wendy: van geautomatiseerde vraagbaak naar digitale zorgcoach?
18 november 2020

Vorig jaar hebben we aandacht besteed aan de kansen, voorbeelden en uitdagingen op het gebied van datagedreven zorg en slimme technologie op basis van AI. Dit jaar het vervolg.

Whitepaper - Persoonsgerichte zorg dilemma's en kansenPublicatie
Whitepaper - Persoonsgerichte zorg dilemma's en kansen
20 juli 2020

Hoe zorgen we in deze dynamische tijd ervoor dat mensen in kwetsbare posities persoonsgerichte zorg ontvangen die bij hun leefwereld aansluit? Op die vraag geven Vilans-onderzoekers antwoord in de whitepaper Persoonsgerichte zorg, kansen en dilemma’s.

Oproep - Deel uw voorbeeld van AI in de langdurige zorgNieuws
Oproep - Deel uw voorbeeld van AI in de langdurige zorg
23 juni 2020

Vilans inventariseert de komende tijd welke AI-toepassingen worden ontwikkeld en ingezet in de langdurige zorg en doet daarom deze oproep: denk mee en deel uw voorbeelden van AI via onze vragenlijst!

Datatoepassingen in de langdurige zorg tijdens de coronacrisisNieuws
Datatoepassingen in de langdurige zorg tijdens de coronacrisis
21 april 2020

Sinds de uitbraak van het coronavirus staan datatoepassingen nog meer in de belangstelling. Zowel landelijk als wereldwijd zien we een snelle groei van datatoepassingen die kunnen helpen tijdens de coronacrisis. Wat kunnen zorgorganisaties in de langdurige zorg op dit gebied betekenen?

10 dilemma’s bij AI in de zorgNieuws
10 dilemma’s bij AI in de zorg
27 januari 2020

Hoe zorgen we voor vertrouwenswaardige artificiële intelligentie (AI) in de langdurige zorg? In het laatste artikel uit de reeks over de toenemende rol van data in de zorg en de maatschappij legt Vilans-onderzoeker Dirk Lukkien de vinger op 10 dilemma’s.

Wat zien we aan AI in de langdurige zorg in Nederland?Publicatie
Wat zien we aan AI in de langdurige zorg in Nederland?
27 januari 2020

Welke specifieke voorbeelden kennen we van Artificiële Intelligentie (AI) in de langdurige zorg? In dit zevende artikel uit de reeks over de toenemende rol van data in de zorg en maatschappij, beschrijft Vilans-onderzoeker Dirk Lukkien een aantal typen van AI-toepassingen.

7 tips om stappen te zetten in benutten van dataTips
7 tips om stappen te zetten in benutten van data
17 december 2019

Hoe zet je als zorgorganisatie stappen in het benutten van data? Voor de reeks over ‘datagedreven zorg’ spreekt Vilans-onderzoeker Dirk Lukkien met verschillende medewerkers van zorgorganisatie Oktober en deelt hij 7 tips.

Interview - De ethiek van AI bij gezond ouder wordenInterview
Interview - De ethiek van AI bij gezond ouder worden
10 december 2019

De rol van artificiële intelligentie, of AI, wordt steeds groter in de zorg. Toch is het voor velen een onbekend of ontastbaar begrip. Wat voor ethische risico’s kleven er eigenlijk aan de inzet van AI en hoe moeten we er als sector mee omgaan?

Voorbeelden van kunstmatige intelligentie in het elektronisch cliëntendossierNieuws
Voorbeelden van kunstmatige intelligentie in het elektronisch cliëntendossier
25 november 2019

Het elektronisch cliëntendossier (ECD) wordt steeds ‘slimmer’. Twee datawetenschappers vertellen hierover in de longread 'De opkomst van een steeds intelligenter ECD'.

3 trends in datagedreven domoticaNieuws
3 trends in datagedreven domotica
22 oktober 2019

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor data uit domoticasystemen. Vilans-adviseurs Dirk Lukkien en Esther Roosdorp zetten 3 trends op een rij.

Miljoenen voor Artificial Intelligence in langdurige zorgNieuws
Miljoenen voor Artificial Intelligence in langdurige zorg
14 oktober 2019

De komende jaren moet er in Nederland miljoenen geïnvesteerd worden in Artificial Intelligence (AI). Vilans-onderzoeker Dirk Lukkien vertelt wat AI voor de zorg kan betekenen.

Emotieradar en stress meten - de cliënt leren kennen met dataNieuws
Emotieradar en stress meten - de cliënt leren kennen met data
03 oktober 2019

4 zorgorganisaties vertellen over de inzet van data om gedrag, welzijn en zorgvraag van cliënten beter te leren kennen en voorspellen. Lees over de projecten van Pluryn, Severinus, Triade Vitree en Zorggroep Elde Maasduinen.

Wat is datagedreven zorg?Nieuws
Wat is datagedreven zorg?
08 juli 2019

Hoe ziet datagedreven zorg er uit? Met een reeks artikelen brengen wij in beeld hoe de ontwikkeling van datagedreven zorg vorm krijgt in de langdurende zorg in Nederland.

Longread - Wat als machines uw zorg gaan bedenken?Interview
Longread - Wat als machines uw zorg gaan bedenken?
28 februari 2019

De rol van artificiële intelligentie, of AI, wordt steeds groter in de zorg. Toch is het voor velen een onbekend of ontastbaar begrip. Wat voor risico’s kleven er eigenlijk aan de inzet van AI en hoe moeten we er als sector mee omgaan?

12 technologische ontwikkelingen in de zorgTips
12 technologische ontwikkelingen in de zorg
25 januari 2018

Hoe ziet onze zorg er over 20 jaar uit? Wij selecteerden 12 technologische ontwikkelingen die veel zullen veranderen.

Individueel en collectief inspelen op de veranderende arbeidsmarkt van de zorgBlog
Individueel en collectief inspelen op de veranderende arbeidsmarkt van de zorg
18 april 2017

Hoe speelt u in op de veranderingen en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt van de zorg? Wij brengen de kennis en ervaringen in beeld in deze blog.

Bekijk meer artikelen

In team Onderzoek en validatie met Dirk

Diny Stekelenburg
Diny Stekelenburg

Onderzoeker Onderzoeker

Bekijk profiel

Jessica Michgelsen
Jessica
Michgelsen

Junior onderzoeker Junior onderzoeker

j.michgelsen@vilans.nl

Bekijk profiel

Mieke van Hamersveld
Mieke van Hamersveld

Onderzoeker Onderzoeker

Bekijk profiel

Nick Zonneveld
Nick
Zonneveld

Senior onderzoeker Senior onderzoeker

n.zonneveld@vilans.nl

Bekijk profiel

Marko Mravunac
Marko Mravunac

Onderzoeker Onderzoeker

Bekijk profiel

Minke ter Stal
Minke
ter Stal

Onderzoeker eHealth Onderzoeker eHealth

m.terstal@vilans.nl

Bekijk profiel

Paulien Vermunt
Paulien
Vermunt

Senior onderzoeker Senior onderzoeker

p.vermunt@vilans.nl

Bekijk profiel

Cynthia Hofman
Cynthia
Hofman

Senior onderzoeker Senior onderzoeker

c.hofman@vilans.nl

Bekijk profiel

Margreet Reitsma
Margreet
Reitsma

Senior onderzoeker Senior onderzoeker

m.reitsma@vilans.nl

Bekijk profiel

Nathalie Stolwijk
Nathalie Stolwijk

Onderzoeker Onderzoeker

Bekijk profiel

Yael Reijmer
Yael
Reijmer

Senior onderzoeker Senior onderzoeker

y.reijmer@vilans.nl

Bekijk profiel