Else Stapersma

Else Stapersma

Animatievideo over verminderen valongevallen bij ouderen

Valongevallen bij ouderen vormen een onderschat en toenemend probleem. Alleen al door de vergrijzing neemt het aantal ernstige valongevallen sterk toe. Na een ernstig valongeval kunnen ouderen vaak niet meer zelfstandig thuis wonen. Bovendien zijn de zorgkosten enorm, van 780 miljoen euro in 2013 tot 1,4 miljard euro in 2030.

23-04-2015

Valongevallen verminderen

We weten veel over welke ouderen risico lopen en hoe bij deze ouderen valongevallen worden voorkomen. Op dit moment worden de werkzame maatregelen echter onvoldoende toegepast, ook al zijn ze kosteneffectief. Er zijn diverse praktische belemmeringen en financiële prikkels die dit verhinderen. Om valongevallen bij (steeds langer thuiswonende) ouderen te verminderen is een grootschalige, vernieuwende aanpak nodig.

Effectieve valpreventie

De Nationale DenkTank boog zich in 2013 over de vraag hoe de zorg betaalbaar kan blijven of worden. Een van de gesuggereerde oplossingen was een Health Impact Bond (HIB). VeiligheidNL en wij denken dat deze oplossing kansrijk is en een grootschalige maatschappelijke impuls geeft aan effectieve preventie van valongevallen bij ouderen. Op dit moment zoeken wij partners en investeerders die ons helpen bij het verder uitdenken van de optimale HIB.

Doe mee

Wilt u meedenken over of meedoen met ons om deze Health Impact Bond voor valpreventie bij ouderen op te zetten? Stuur dan een e-mail naar Else Stapersma, adviseur bij Vilans, via e.stapersma@vilans.nl, om uw interesse kenbaar te maken.

Meer informatie over valpreventie

Meer informatie? Neem contact op met:

ElseSenior adviseur
Else
Stapersma
Senior adviseur e.stapersma@vilans.nl 06 22 81 07 16
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl