Gratis e-learning Transmurale Zorgbrug

Er is een gratis e-learning ontwikkeld voor iedereen, en met name de wijkverpleegkundige, die werkt met transmurale zorg. Transmurale zorg is de hulp aan cliënten en patiënten bij overgang van ziekenhuis naar tijdelijk verblijf of thuis. In de e-learning leert u hoe de Transmurale Zorgbrug werkt.

20-04-2016

De Transmurale Zorgbrug is een werkwijze waarbij kwetsbare ouderen begeleiding krijgen als ze uit het ziekenhuis worden ontslagen en weer naar huis, verpleeghuis of revalidatiecentrum gaan.

Doe e-learning

Certificaat

In de e-learning leert u hoe de Transmurale Zorgbrug in elkaar zit, wat u op welk moment moet regelen, wie u op welk moment inschakelt en hoe u rapporteert. Aan het einde van de e-learning kunt u een korte toets maken. Als u 80% van de vragen goed beantwoordt, kunt u een certificaat printen. Scoort u minder dan 80%? Geen probleem, u kunt de toets zo vaak doen als u wilt. De e-learning is ontwikkeld door ons in samenwerking met prof. dr. Sophia de Rooij.

U kunt de e-learning op elk gewenst moment van de dag doen; het duurt ongeveer 30 minuten.

Transmurale Zorgbrug

De Transmurale Zorgbrug richt zich op meer functiebehoud en zelfstandigheid van ouderen na ontslag uit het ziekenhuis. Het bestaat uit 3 onderdelen:

  1. Het geriatrieteam in het ziekenhuis doet een geriatrisch assessment en maakt een zorgbehandelplan.
  2. De wijkverpleegkundige maakt in het ziekenhuis kennis met de patiënt en bespreekt het zorgbehandelplan.
  3. Binnen 2 dagen na ontslag bezoekt de wijkverpleegkundige de patiënt voor de eerste keer thuis. Daarna volgt nog een aantal huisbezoeken. De huisbezoeken staan in het teken van medicatieveiligheid, hulpmiddelen, sociale kaart en mantelzorgondersteuning.

Lees meer over de aanpak van de Transmurale Zorgbrug op BeterOud.nl.

Screenshot van de gratis e-learning Transmurale Zorgbrug

Positieve resultaten

De resultaten van zijn positief en veel organisaties zijn bezig met de implementatie van de transmurale zorg of gaan er mee starten. Zo blijkt dat zonder nazorg ruim 30% van de ouderen binnen 100 dagen overlijdt. Dankzij de nazorg blijven patiënten langer leven. ‘Als de wijkverpleegkundige 16 ouderen bezoekt, voorkomt ze één sterfgeval’, aldus De Rooij. ‘Zo stel je onnodige, ontijdige sterfte uit op een manier die ook nog eens heel goedkoop is: een wijkverpleegkundige kost € 60 per uur, inclusief overhead. Maal 3 is dat € 180 per patiënt.'

Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl