Naar hoofdinhoud Naar footer

Actie en reflectie: wat neem je mee naar jouw eigen praktijk?

Gepubliceerd op: 04-07-2024

Om te onderzoeken hoe de inzet van zorgtechnologie wel of niet aansluit bij de (vaak latente) wensen en behoeften van zorgprofessionals kun je binnen je eigen organisatie op een etnografische manier onderzoeken waar nu écht behoefte aan is.

We dagen je uit om zelf of met collega’s te reflecteren op de vier praktijkverhalen die we hebben gedeeld. Is er voldoende zicht op de wensen en behoeften van zorgprofessionals binnen jouw organisatie? En in hoeverre spelen de technologieën die worden ingezet daar voldoende op in? Zet jouw organisatie al in op bijvoorbeeld het verminderen van fysieke belasting? Of is technologie toch vooral bedoeld om tijd en geld te besparen?

Bekijk de praktijkverhalen  

  1. Zorgtechnologie vermindert fysieke belasting
  2. Zorgtechnologie vergemakkelijkt communicatie
  3. Right on time delivery
  4. Van 2012 naar 2030

Happertje

Om te reflecteren op onze verhalen vanuit het etnografisch onderzoek, hebben we naast de eerder genoemde hulpmiddelen een methode ontwikkeld die helpt om op een prettige, maar ook effectieve manier met elkaar het gesprek hierover aan te gaan. Het ‘happertje’ daagt uit om ook binnen jouw eigen organisatie etnografisch onderzoek te doen en beter zicht te krijgen en/of te houden op de wensen en behoeften onder zorgprofessionals.

Wij zijn ervan overtuigd zijn dat etnografisch onderzoek naar wensen en behoeften ervoor zorgt dat organisaties technologieën inzetten die beter aansluiten bij de wensen en behoeften van medewerkers. Daarom sporen we jou graag aan om ook binnen jouw eigen organisatie eens op deze manier te onderzoeken waar nu écht behoefte aan is.

Het 'happertje' dat je hieronder kunt downloaden kun je gebruiken om hier ook binnen jouw organisatie mee aan de slag te gaan.

Deze reflectietool komt voort uit een etnografisch onderzoek van Vilans naar blinde vlekken en zorgtechnologie in de ouderenzorg.

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Methode