Digitale transformatie

De ontwikkeling van technologische mogelijkheden in de langdurende zorg gaat razendsnel. Wat betekent deze digitale transformatie voor de zorg?

Wat is Digitale transformatie?

Digitale transformatie is het proces waarin nieuwe IT-oplossingen en technologieën de wereld met hoge snelheid veranderen. Oók de zorg! Denk bijvoorbeeld aan slimme technologieën die ervoor zorgen dat het doen van registraties simpeler en minder tijdrovend is. Of het gebruik van handige apps op bezoek bij cliënten. Waar digitale transformatie in de zorg ons uiteindelijk mee naartoe neemt weet niemand. Maar wél dat de impact op de langdurende zorg groot is. Vilans wil u zo goed mogelijk voorbereiden en meenemen in dit proces. 

De impact van digitale transformatie op de zorg

Zorgorganisaties moeten zich tegenwoordig in korte tijd aanpassen aan een volledig digitale dienstverlening of digitale ontwrichting in hun markt. Deze veranderingen stellen nieuwe eisen aan hoe er gewerkt wordt én aan wat mensen moeten weten en kunnen. En dus ook aan hoe je zorgmedewerkers opleidt en nieuwe vaardigheden bijbrengt. Vooral in de zorg is dit een grote omslag. Want de zorg is een systeem is dat traditioneel gezien niet digitaal is. Technologie sluit vaak niet aan op de routines en is geen integraal onderdeel van de manier van werken.

De zorgsector staat dus voor twee grote uitdagingen:

  1. Kwalitatief goede zorg blijven bieden
  2. Digitaliseren

Dit is een spannend proces. Want hoe zorg je er voor dat je eHealth écht goed toepast in jouw organisatie? Is het mogelijk om digitale transformatie onderdeel te laten zijn van de dagelijkse zorg? Hoe zorg je ervoor dat je de menselijke maat en warmte niet uit het oog verliest? En wie gaat er eigenlijk voor die digitale transformatie zorgen?

Allemaal vragen waar wij als Vilans bij kunnen helpen. Want het kost tijd om de hele organisatie mee te krijgen in het proces van digitalisering en het toepassen van nieuwe technologieën. 

En daarom kan Vilans zorgorganisaties helpen met kennis, over welke technologische mogelijkheden er zijn. En met verandertrajecten om een hele organisatie slimmer zorg te laten leveren. En daarmee laat zien en ervaren wat het oplevert. Met uiteindelijk als doel de langdurige zorg duurzaam verbeteren!

Dirk Lukkien Johan Vesseur

Onze adviseurs binnen Digitale transformatie