Naar hoofdinhoud

Digivaardig in de zorg

Het gebruik en de implementatie van digitale middelen in de zorg kan slimmer. Digitale vaardigheden van zorgprofessionals verschillen onderling enorm. Toch zien we vaak een one size fits all-aanpak van zorgaanbieders, met als gevolg dat applicaties en zorgtechnologie niet optimaal gebruikt worden. In het project ‘Digivaardig in de zorg’ maakt Vilans zich hard voor het op maat faciliteren van zorgprofessionals.

Persona’s digitale vaardigheden

  • Kennis, motivatie, zelfbeeld en houding zijn minstens zo belangrijk voor de adoptie van digitale middelen dan enkel het ontwikkelen van digitale vaardigheden. 
  • Verschillende zorgprofessionals ontwikkelen op verschillende manieren digitale vaardigheden. Maar implementatie van digitale middelen is vaak one size fits all

Dit zijn de belangrijkste lessen uit onderzoek naar digitale vaardigheden in de zorg dat gedaan is in samenwerking met practoraat Tech@doptie en coalitie Digivaardig in de zorg. Om zorgaanbieders te ondersteunen bij het op maat toepassen van digitale middelen, zijn digitypes (persona’s) ontwikkeld die ieder een groep zorgprofessionals vertegenwoordigen. Iedereen die bezig is met het verbeteren van het gebruik of de implementatie van digitale middelen kan deze digitypes gebruiken.

Wilt u verschillende type technologiegebruikers in uw organisatie ook goed faciliteren? Lees dan 41 tips voor succesvolle implementatie.

Zelftest: welk digitype ben jij?

Vilans en coalitie Digivaardig in de zorg lanceren samen de zelftest 'Welk digitype ben jij?' Aan de hand van veertig stellingen krijgen zorgprofessionals zicht op hun digitale vaardigheden en weten zij met welke persona zij de meeste overeenkomsten hebben. Met deze informatie hebben teamleiders, managers en zorgmedewerkers zelf meer inzicht in de verschillende digitypes in hun team of organisatie. Benieuwd uit welke digitypes úw team bestaat?

Technologiegebruikers in uw zorgorganisatie 

Tijdens de Slimme Zorgestafette 2022 verzorgde Vilans een webinar over digitale vaardigheden. Hierin wordt uitgelegd hoe je verschillende type technologiegebruikers faciliteert: van digistarter tot digitale enthousiasteling. Ook worden een drietal praktijkvoorbeelden uitgelicht. Na het zien van dit webinar heb je kennis en concrete tips om met digitypes aan de slag te gaan.

Downloads

Deel via

Onze contactpersonen bij dit project