Naar hoofdinhoud Naar footer

Digivaardig in de zorg

Het gebruik en de implementatie van digitale middelen in de zorg kan slimmer. Digitale vaardigheden van zorgprofessionals verschillen onderling enorm. Toch zien we vaak een one size fits all-aanpak van zorgaanbieders, met als gevolg dat applicaties en zorgtechnologie niet optimaal gebruikt worden.

YouTube video thumbnail

Samen met partners Digivaardig in de Zorg en Practoraat Tech@doptie maakt Vilans zich hard voor het op maat faciliteren van zorgprofessionals.

Digitypes

Vilans ontwikkelde samen met een aantal partners verschillende persona’s, ook wel digitypes. Organisaties die bezig zijn met implementatie van digitale middelen kunnen deze digitypes gebruiken om hun aanpak beter aan te doen sluiten op de wensen en gedragingen van hun medewerkers. Dit zijn ze:

  1. De analoge idealist
  2. De aarzelende technologiegebruiker
  3. De digivaardige professional
  4. De digitale enthousiasteling

Onderzoek

De digitypes zijn ontwikkeld op basis van onderzoek (2019).Twee belangrijke conclusies uit het onderzoek zijn:

  1. Kennis, motivatie, zelfbeeld en houding zijn minstens zo belangrijk voor de adoptie van digitale middelen dan enkel het ontwikkelen van digitale vaardigheden.
  2. Verschillende zorgprofessionals ontwikkelen op verschillende manieren digitale vaardigheden. Maar de implementatie van digitale middelen bij zorgaanbieders houdt vaak geen rekening met deze verschillen.

Meer over het onderzoek

  • Kijk je liever dan dat je leest? Bekijk dan het webinar over het onderzoek.
  • Digivaardig in de Zorg publiceerde in februari 2021 een onderzoek specifiek over de analoge idealist, ofwel de ‘digistarter’.

Toepassing digitypes

In de loop van de tijd hebben we verschillende tools ontwikkeld om de digitypes toe te passen. Daarnaast hebben verschillende zorgaanbieders zelf een manier gevonden om de digitypes in te zetten.

Bijvoorbeeld met als doel:

  • Het aanpassen van je communicatiestrategie, om zorgprofessionals met verschillende digitale vaardigheden te bereiken;
  • Rekening houden met zorgprofessionals met verschillende digitale vaardigheden bij de implementatie van een digitaal middel;
  • Het trainings- en scholingsaanbod toespitsen op zorgprofessionals met verschillende digitale vaardigheden.

Digitale vaardigheden in kaart brengen? Op deze pagina vind je alle informatie over de zelfscan ‘Welk digitype ben jij?’ 

Goede voorbeelden 

  • In dit webinar hoor je drie praktijkvoorbeelden van zorgaanbieders. Te weten ViVa! Zorggroep, Dimence Groep en Buurtteams.
  • In dit artikel lees je hoe Dimence Groep hun scholingsaanbod toespitst op de digitypes.
  • In het eMagazine ‘Samen Digitaal Vaardig’ van samenwerkingsverband Sigra lees je meer goede voorbeelden, achtergrondinformatie en tips. Mooi opgedeeld naar fase van implementatie.

Digitypes en de implementatie van technologie

Om het gebruik van applicaties en technologie te verbeteren, is het van belang om bij de implementatie daarvan rekening te houden met verschil in digitale vaardigheden bij zorgprofessionals. Maar hoe doe je dat? Lees in dit artikel alvast 41 tips, verdeeld over de verschillende digitypes. Of bekijk het webinar voor meer over tips, kansen en uitdagingen over het betrekken van digitypes bij de implementatie van technologie.

Honingraatmodel

Het is behulpzaam om bij de implementatie van technologie een fasering of model te gebruiken. Dat biedt houvast bij het duurzaam implementeren van technologie. Zie bijvoorbeeld het Honingraatmodel van Vilans.

Benodigde digitale vaardigheden per technologie

Digivaardig in de Zorg en de Technologie & Zorg Academie (TZA) hebben voor een 14-tal technologieën de benodigde vaardigheden inzichtelijk gemaakt. Wil je dit doen voor je eigen technologie? Maak gebruik van het lege template (deze kan je onderaan deze pagina downloaden).

Downloads

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden

Deel deze pagina via:

Onze contactpersonen bij dit project