Naar hoofdinhoud Naar footer

De Organisatie van Innovatie

Innovatie komt steeds hoger op de agenda komt te staan in de langdurige zorg. Het aantal functies met ‘innovatie’ in de titel stijgt explosief. Tegelijkertijd zien we een grote verscheidenheid aan manieren waarop innovatie is gedefinieerd, gepositioneerd, gefinancierd, ofwel: georganiseerd. Tel daarbij op dat zo’n beetje alle zorgorganisaties innovatie in hun strategie hebben staan, maar dat er lang niet altijd een innovatiestrategie is.

Met het project WeLoveInnovators brengt Vilans innovatie in de zorg naar een hoger niveau. Door onderzoek te doen, werkvormen te ontwikkelen, Zorgvernieuwers samen te brengen en kennis te delen over ‘De Organisatie van Innovatie’.

Onderzoek

Verkennend onderzoek (2021) naar ‘De Organisatie van Innovatie’ in de langdurige zorg leverde verschillende relevante inzichten op. Inclusief 13 obstakels waar zorgaanbieders tegenaan kunnen lopen als zij structureel gaan innoveren.

Fabriek van Innovatie

In co-creatie met zorgaanbieders heeft Vilans ‘De Fabriek van Innovatie’ ontwikkeld. Een werkvorm die kansen en uitdagingen van je organisatie op creatieve wijze blootlegt door de innovatiestrategie van je organisatie daadwerkelijk te bouwen. Welke grondstoffen heeft de fabriek nodig? Wie werken er in de fabriek? Welke producten komen er uit? De obstakels uit het verkennend onderzoek zijn op slimme wijze in deze werkvorm verweven.

Netwerk Zorgvernieuwers

Ben je dé aangewezen persoon wat betreft innovatie, in dienst bij een zorgaanbieder in de VVT? Meld je dan aan voor het Zorgvernieuwersnetwerk. In dit netwerk wisselen honderden gelijkgestemden ideeën en ervaringen uit. Bovendien worden er regelmatig bijeenkomsten georganiseerd voor deze groep.

Het slechtste wat je kan doen voor innovatie, is een innovatieteam oprichten.

Goede voorbeelden

Vilans verzamelt, verrijkt en ontwikkeld artikelen over innovatie. Bekijk bijvoorbeeld eens de volgende artikelen:

Zelf goed voorbeeld gespot? Of aanleveren? Mail Zorgvernieuwers@vilans.nl.

Tips bij dit project

Er zijn geen tips bij dit project

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden

Deel deze pagina via: