Naar hoofdinhoud Naar footer

Ilse Bierhoff

In 2002 was het zover, mijn eerste echte onderzoeksproject in de praktijk. Op pad naar het Land Van Cuijk om onderzoek te doen naar een slimme telefoon. Hiermee konden ouderen zonder computerervaring kennis maken met de mogelijkheden van internet en e-mail.

Technologie was als je het vergelijkt met de huidige mogelijkheden heel primitief, met een piepende ADSL verbinding om verbinding te maken met het internet. Maar de toegevoegde waarde was heel tastbaar. Veel deelnemers hadden familie in het buitenland en ineens een laagdrempelige manier om met hen contact te houden.

De glimlach op het gezicht van de deelnemers terwijl ze vertelden over het wel en wee van hun familie zal ik nooit vergeten. Ondertussen zet ik me al meer dan 20 jaar ervoor in dat iedereen in het dagelijks leven gebruik kan maken van innovaties.

Waardegedreven technologie

Ik breng samen met zorgorganisaties, zorgmedewerkers, cliënten en andere betrokkenen de toegevoegde waarde van digitale zorg in kaart. Waarbij de veranderingen die horen bij deze andere manier van werken een cruciale rol spelen. Hiermee krijg ik inzicht in het samenspel tussen beoogde effecten van de inzet van technologie en hoe er anders gewerkt wordt. Via onderzoek bepalen we wat in welke situatie wel en niet werkt, wat digitale zorg oplevert en hoe je ervoor zorgt dat deze toegevoegde waarde blijvend is.

Hiermee hebben zorgorganisaties de informatie in handen om een keuze te maken welke vorm van digitale zorg voor hen passend is en hoe deze te financieren. Wordt beleidsmakers en financiers kennis geboden over praktijkervaringen met veelbelovende innovaties. En kunnen zorgmedewerkers en cliënten bij positieve resultaten ook na de pilotfase gebruik maken van digitale zorg.

Zo wordt technologie een vanzelfsprekend onderdeel van het zorgaanbod en kan iedereen die er baat bij heeft er gebruik van maken.

Wapenfeiten

  • Vele jaren ervaring met het opzetten, uitvoeren, analyseren, rapporteren en leiden van (inter)nationale onderzoekstrajecten
  • Senior onderzoeker binnen het thema digitale zorg met een focus op waardegedreven technologie
  • Betrokken bij de ontwikkeling en doorontwikkeling van de Waardewaaier
  • Bierhoff, I., Müller, S., Schoenrade-Sproll, S., Delaney, S., Byrne, P., Dolničar, V., Magoutas, B., Verginadis, Y., Avatangelou, E., & Huijnen, C. (2013) Ambient Assisted Living Systems in Real-Life Situations: Experiences from the SOPRANO Project. In: A. Sixsmith, G.  Gutman (eds.) Technologies for Active Aging. International Perspectives on Aging Volume 9, 2013, pp 123-153.

'Als je focust op resultaat, zul je nooit veranderen; wanneer je focust op verandering, zul je resultaat zien.' – Jack Dixon.