Werksessies - Betekenisvol leven voor mensen met dementie

22 mei 2018
Vilans, Catharijnesingel 47, Utrecht

Betekenisvol blijven leven, ook als je dementie hebt of als een naaste die diagnose krijgt. Hoe doe je dat? Met die vraag krijgen zorgprofessionals steeds meer te maken. Een antwoord is niet eenvoudig. Want betekenisvol leven is voor iedereen anders. Hoe ga je hiermee als zorgprofessional om? Wat kun je doen? Hoe ga je het gesprek aan?

Wie, wat en wanneer?

Wanneer:
22 mei 2018
Waar:
Vilans, Catharijnesingel 47, Utrecht
Voor wie:
Ouderenzorgorganisaties (zorgprofessionals en teamleiders)
Kosten:
Gratis

Deze werksessies zitten vol. Aanmelden is niet meer mogelijk.

Wat gaan we doen?

Wij zoeken zorgorganisaties die al met dit thema aan de slag zijn of aan de slag willen gaan. In drie ‘werksessies’ willen we grip krijgen op hoe betekenisvol leven in deze organisaties vorm heeft of krijgt. Ook willen we boven tafel krijgen welke ondersteuning helpt om organisaties en professionals toe te rusten aan de slag te gaan met betekenisvol leven. Dit doen we met maximaal 5 ouderenzorgorganisaties, per organisatie één 1 zorgprofessional en 1 projectleider/teamleider.

Wat staat er op het programma?

  • Werksessie 1 (22 mei, 9.30 – 12.30 uur): Samen werken aan visievorming. We verkennen graag op welke wijze iedere organisatie betekenisvol leven invult zowel op organisatieniveau als in de dagelijkse bezigheden van professionals. We starten met het ontwikkelen van zogenaamde experimenten: wat kan de eigen organisatie al concreet aanpakken rond het thema betekenisvol leven. Denk bijvoorbeeld aan het voeren van 2 gesprekken met bewoners. Insteek is vooral praktisch en klein.
  • Werksessie 2 (25 juni, 14.00-17.00 uur): Uitwisselen en evalueren van de uitgevoerde experimenten; wat missen organisaties/professionals bij het uitvoeren van deze experimenten; wat is de behoefte?
  • Werksessie 3 (20 september, 14.00-17.00 uur): Afhankelijk van de mogelijkheden (of deze bestaan en/of ontwikkeld moet worden) aan de slag met een aantal tools/methodieken in de praktijk.

Uitkomst van deze werksessies: visie en perspectief, praktische tools/stappenplannen hoe je hiermee aan de slag kunt gaan in de praktijk en ervaringen uitwisselen en tips/ideeën delen.

Wat verwachten we van deelnemende organisaties?

De drie werksessies vinden plaats in ons pand aan de Catharijnesingel in Utrecht, op loopafstand van Utrecht CS. Deelname is gratis. Organisaties die bij alle drie de bijeenkomsten aanwezig zijn, kunnen hun reiskosten declareren. Aanmelden of meer informatie? Mail naar dementie@vilans.nl.

Meer informatie? Neem contact op met:

TaraSenior Adviseur
Tara
Koenders
Senior Adviseur t.koenders@vilans.nl 06 14 00 61 33
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl