6 feiten over de Dag van de Verpleging

Sinds 1964 viert Nederland op 12 mei de Dag van de Verpleging. Op die dag werd in 1820 de wereldberoemde zuster Florence Nightingale geboren. Daarom lees je hier 6 feiten, afkomstig van het Florence Nightingale Instituut.

08-05-2018

1. Beter aanzien van verpleging

Na de Tweede Wereldoorlog bestond wereldwijd een tekort aan verpleegkundigen, ook in Nederland. Het instellen van de Dag van de Verpleging had onder andere tot doel te zorgen voor een beter aanzien van verpleging. Op die manier hoopte men zoveel mogelijk nieuwe mensen aan te trekken en werkenden te behouden. Iets wat tot op de dag van vandaag actueel is.

2. 'The lady with the lamp'

Florence Nightingale (1820 – 1910) is bekend van haar basisvoorwaarden van verpleging: Aandacht, toewijding, hygiëne, eten, drinken en een schoon bed. Ze werd beroemd als ‘The lady with the lamp’, tijdens de Krimoorlog in 1856.

3. Officiële vlag

Er is een officiële vlag voor de Dag van de Verpleging. De eerste versie van de vlag is in 1964 ontworpen door medewerkers van het Psychiatrisch Ziekenhuis ‘Brinkgreven’ te Deventer, in het bijzonder de heer J.G. ter Brugge, land- en tuinbouwkundig medewerker.

4. Actiedag

Vanaf 1970 kreeg 12 mei steeds vaker het karakter van een actiedag. Zo riep de federatie van verpleegkundige verenigingen verpleegkundigen in 1973 op hun stem te laten horen met de affiche ‘Tong verloren…?’ In de folder stonden vragen afgedrukt als ‘Hoe verloopt het kontakt met uw patiënten?’ Vindt u de kommunikatie tussen de patiënt, uzelf en de medicus voldoende?’

5. Wel of niet vieren?

Het Beterschap – belangenvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden – trok in mei 1982 aan de bel met het Zwartboek van de Verpleging, wie is er nu echt ziek? Er was weinig reden om de Dag van de Verpleging te ‘vieren’. Verpleegkundigen hadden het te druk en patiënten raakten daardoor in de verdrukking. Het Beterschap verzamelde meer dan 45.000 handtekening om aan de overheid aan te bieden.

6. Week van de Verpleging?

Er gaan stemmen op om van de Dag van de Verpleging een week te maken. Uit een recente enquête onder duizend leden van beroepsvereniging V&VN, blijkt dat 68% voor een viering is op 12 mei. V&VN pakt die dag groots uit.

Bron: Florence Nightingale Instituut

Lees meer

Meer informatie? Neem contact op met:

HenkDirecteur strategie en ontwikkeling
Henk
Nies
Directeur strategie en ontwikkeling h.nies@vilans.nl 06 22 49 88 62
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl