Johan Vesseur

Johan Vesseur

Challenge 'Verpleeghuis van de toekomst' van start

Verpleeghuizen die technologische innovaties inzetten, kunnen vanaf 5 september meedoen aan de challenge ‘Verpleeghuizen van de toekomst’. Een competitie waarbij 10 uitgekozen organisaties gratis advies krijgen om hun idee uit te voeren.

09-09-2019

Een deskundige jury kiest begin 2021 een winnaar: de Zorgvernieuwer 2021. Op 18 september 2019 is er een startbijeenkomst voor geïnteresseerde verpleeghuizen. Deze challenge is bedoeld voor verpleeghuizen die technologische innovatie (verder) willen implementeren. Niet technologie zelf, maar het nut van de inzet ervan, staat centraal. Het gaat hierbij om een nieuwe implementatie of opschaling van bestaande, al in praktijk (bij een zorgorganisatie) gebruikte technologie en/of ICT. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) organiseert de challenge.

Aanmelden voor de challenge

Structurele inzet technologie

Het doel van de challenge ‘Verpleeghuizen van de toekomst’ is om structurele inzet van technologie te vergroten en te stimuleren binnen de verpleeghuiszorg. Hierin staat niet technologie centraal, maar de inpassing van de technologische innovatie binnen de dagelijkse werkprocessen. Dit moet zorgen voor meer kennis over de technologie en een bredere implementatie van technologie binnen de verpleeghuiszorg.

Winnaar van 2018

In 2018 werd de eerste challenge georganiseerd door het ministerie van VWS, geïntroduceerd door secretaris-generaal Erik Gerritsen. Begin dit jaar werd tijdens de ICT&health openingsmanifestatie van de eHealthweek 2019 de winnaar uitgeroepen. Dat was zorgaanbieder Evean (samen met Philadelphia) met de inzet van slim incontinentiemateriaal (zie onderstaande video). ZN kwam eerder deze week met de resultaten van een andere pilot met slim incontinentiemateriaal, bij Welthuis.

Onderdelen van de challenge

De beste 10 aanmeldingen krijgen 10 maanden lang anderhalve dag per week begeleiding om de implementatie of opschaling van de ondersteunende technologie en/of ICT vorm te geven en een voucher ter waarde van 5.000 euro. Hiermee kunnen ze de hulp van een adviesbureau inschakelen bij het afmaken van een plan van aanpak en een business case. Een jury kiest de best uitgevoerde initiatieven voor (1) een nieuwe implementatie en (2) een opschaling van technologie. In beide categorieën worden de betrokken verpleeghuizen benoemd tot Zorgvernieuwer 2021. Verder ontvangen beide Zorgvernieuwers 2021 een geldprijs en een uitje voor alle werknemers die deelnamen aan het project.

Meer weten

Aanmelden voor de challenge kan van 5 september 2019 t/m 17 november 2019. Op woensdag 18 september 2019 is er een startbijeenkomst met meer informatie over de challenge, bij the Social Factory in Utrecht Vredenburg.

Meer informatie? Neem contact op met:

JohanSenior adviseur
Johan
Vesseur
Senior adviseur j.vesseur@vilans.nl 06 31 93 49 40
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl