Filar van Gool

Filar van Gool

Deel 4 - De voordelen van technologische innovaties in de zorg

ZuidOostZorg in Drachten is volop bezig met zorginnovaties. In het vierde en laatste deel van de videoreeks over de voordelen van innovatie in de zorg vertelt Roelfien Erasmus over het Smart Matras en de drinkbeker SASSCup.

01-10-2019

Erasmus (beleidsadviseur technologie & zorg) vertelt in 2 video’s over de innovaties. Ze laat zien hoe ze werken en legt uit waarom het van toegevoegde waarde is voor de bewoners.

Videoserie technologieën in de zorg

Op het kennisfestival van Congres Thuis in het Verpleeghuis demonstreerde ZuidOostZorg de technologische innovaties die zij gebruiken. Ook Zorggroep Tangenborgh (deel 1)Solis (deel 2) en Schakelring (deel 3) lieten zien met welke zorginnovaties zij werken. Alle 4 de zorggroepen vertellen in deze videoserie waarom deze technologieën zo handig zijn in hun werk. En wat de bewoners eraan hebben.

Smart Matras

Het Smart Matras voorkomt het krijgen van ligplekken. Sensoren meten de aan- en afwezigheid en de lighouding van de cliënt, waarna een platform deze informatie doorgeeft aan de zorgprofessional. Omdat het matras druk meet ziet de medewerker of de bewoner in beweging komt om uit bed te gaan, zo kan hij er op tijd bij zijn. Ook ziet de medewerker of het wel of niet nodig is om de bewoner in een andere houding te brengen. Hij hoeft de bewoner dus niet onnodig wakker te maken.

SASSCup

De SASSCup helpt het morsen tegen te gaan bij bewoners met een motorische beperking, denk aan de ziekte van Parkinson of MS. De beker is ontwikkeld door studenten. ‘Bewoners moeten vaak drinken uit een beker met een tuitje, dat is een beetje een kinderlijke vorm van drinken’, vertelt Roelfien. Bij de SASSCup draait het niet alleen om de functie van de beker, maar ook om het design. Het is de bedoeling dat het er zoveel mogelijk uitziet als een normale beker. Een stijlvolle oplossing voor een serieus probleem.

Inspiratiebox en Implementatietoolkit

De impact van technologie op het leven van veel bewoners kan nog klein zijn, omdat het gebruik ervan voor hen nog niet vanzelfsprekend is. In onze Inspiratiebox - Technologie in de langdurende zorg bieden we u een selectie van technologieën en apps die u kunt gebruiken om het leven van ouderen of mensen met een beperking makkelijker of aangenamer te maken.

Download de inspiratiebox

In de Implementatietoolkit - Technologie in de zorg vindt u per stap van het implementatieproces uitleg, tips, tools en praktische voorbeelden van organisaties.

Download de implementatietoolkit

Bron: Waardigheid en Trots

Meer informatie? Neem contact op met:

SanneSenior onderzoeker
Sanne
van der Weegen
Senior onderzoeker s.vanderweegen@vilans.nl 06 55 44 03 69
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl