Sanne van der Weegen

Sanne van der Weegen

Draagt de VR-bril bij aan de inclusieve samenleving?

Helpt technologie bij meer inclusie van kwetsbare burgers en omwonenden in de samenleving? De potentie is er. Denk aan het gebruik van bijvoorbeeld sociale apps, een virtualrealitybril, online platformen en games. Maar hoe vindt u deze technologische mogelijkheden? Waar begint u en hoe zet u ze in? Deze vragen leven bij de zorgprofessional. Reden genoeg voor ons om het te onderzoeken in het project ‘Inclusieve samenleving’.

13-07-2017

Koppeling met dagelijkse praktijk

Het doel van het project is organisaties helpen en stimuleren om technologie te gebruiken bij inclusievraagstukken. Het project bestaat uit een deel bewustwording en kennisoverdracht, met praktische  experimenten. Daarnaast onderzoeken we bestaande initiatieven waarbij technologie slim wordt ingezet.

Hieruit rollen verschillende activiteiten. Zo kijken we in samenwerking met een zorginstelling hoe zij hun dagelijkse praktijk kunnen inzetten als ‘oefenweide’ voor eHealth-toepassingen. Daarnaast praten we met partijen die technologie willen inzetten om inclusie te vergroten.

draagt een virtual reality bril bij aan een inclusieve samenleving

VR-bril antwoord op het inclusief vraagstuk?

EHealth kan in uiteenlopende situaties het antwoord zijn op een vraag of probleem. Denk bijvoorbeeld aan een cliënt met een beperking die naar zijn familie wil reizen. Er is een slimme app ‘GoOv’ die helpt zelfstandig, veilig en daardoor met vertrouwen te reizen met het openbaar vervoer. Of fietsen op de hometrainer terwijl u via een scherm als het ware door uw oude buurt fietst. Dat moet stimulerend werken! En wat te denken van een app die helpt verwarde en verdwaalde mensen in veiligheid te brengen? Ook is er een virtualrealitybril (VR-bril) in ontwikkeling die het voor dementerende cliënten mogelijk maakt om personen toch te herkennen. Kortom, er zijn talrijke voorbeelden te bedenken.

VN-verdrag inclusieve samenleving

Het VN-verdrag voor mensen met een beperking is eveneens aanleiding om de mogelijkheden, die bijdragen aan een inclusieve samenleving, breder te onderzoeken. Het project en de verschillende activiteiten zijn er dan ook op gericht om o.a. wonen, onderwijs, reizen en werken ook voor hen mogelijk te maken.

Meer informatie over eHealth

Meer informatie? Neem contact op met:

SanneSenior onderzoeker
Sanne
van der Weegen
Senior onderzoeker s.vanderweegen@vilans.nl 06 55 44 03 69
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl