Henk Herman Nap

Henk Herman Nap

eHealth-monitor 2018 signaleert vooruitgang en uitdagingen

De succesvolle inzet en het gebruik van eHealth zitten in de lift maar zijn niet vanzelfsprekend. Dit blijkt onder andere uit de zesde editie van de eHealth-monitor van Nictiz en het Nivel die donderdag 8 november is uitgekomen. De onderzoekers zien steeds meer mogelijkheden voor eHealth maar signaleren ook een aantal uitdagingen.

08-11-2018

Het leveren van zorg in een digitaal tijdperk kent steeds meer mogelijkheden. 'Zo zien we dat het gebruik van elektronische patiëntendossiers toeneemt,' schrijven de auteurs van de eHealth-monitor. 'En in de ouderenzorg gebruiken zorgverleners steeds vaker toezichthoudende technieken. Zorggebruikers zoeken via internet of apps antwoorden op hun vragen over gezondheid en ziekte. Daarnaast houden ze steeds vaker digitaal hun lichamelijke activiteit bij. In 2020 is het wettelijk verplicht dat iedere zorggebruiker online zijn of haar medisch dossier kan inzien. Om die reden is er dit jaar in de eHealth-monitor extra onderzoek gedaan naar online inzage.'

In 2020 is het wettelijk verplicht dat iedere zorggebruiker online zijn of haar medisch dossier kan inzien.

Vervangt technologie de menselijke kant van de zorg?

Maar deze ontwikkelingen kennen ook uitdagingen. Zo zijn er soms zorgen dat de technologie de menselijke kant van de zorgverlening gaat vervangen. Ook ontbreekt vaak overtuigend bewijs dat eHealth-toepassingen de gewenste effecten hebben op de gezondheid en de gezondheidszorg. Niet voor niets komt het voor dat sommige, nieuwe eHealth-toepassingen opkomen en na verloop van tijd ook weer verdwijnen. Voor een goede implementatie en versnelling van eHealth, zijn volgens de onderzoekers dan ook visie, vertrouwen en voldoende digitale vaardigheden nodig.

Een aantal opvallende feiten en cijfers uit de eHealth-monitor 2018 op een rij:

Over de Persoonlijke GezondheidsOmgevening (PGO) 

  • 61 tot 71 procent van de verpleegkundigen en 76 procent van de mensen met een chronische aandoening heeft nog nooit eerder van een PGO gehoord.
  • 34 procent van de zorggebruikers houdt in 2018 digitaal lichamelijke activiteit bij, tegenover 12 procent in 2014.

Over eHealth-doelstellingen

  • 54 procent van de verpleegkundigen in de ouderenzorg en 61 procent van de verpleegkundigen in de ziekenhuiszorg weet niet of er doelstellingen zijn geformuleerd over de inzet en het gebruik van eHealth. In de huisartsenzorg is dit 38 procent. 

Bekijk de eHealth-monitor 2018

Lees meer over eHealth

Meer informatie? Neem contact op met:

Henk HermanSenior onderzoeker
Henk Herman
Nap
Senior onderzoeker h.nap@vilans.nl 06 22 81 07 66
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl