Henk Nies

Henk Nies

Gehandicaptenzorgsector: gelijk maar niet hetzelfde

De overheid legde mensen en organisaties in de gehandicaptenzorg vorig jaar drastische en algemeen geldende beperkingen op naar aanleiding van de coronacrisis. De sector en de samenleving zijn daar ver in meegegaan. Velen in de sector vonden dat dat te ver ging. Te veel was het uitgangspunt dat alle mensen hetzelfde zijn. Ze zijn gelijk, maar niet hetzelfde. Dat schrijft Vilans-directeur Henk Nies deze week in een blog op website Skipr.

29-03-2021

Veel medewerkers en organisaties hebben geworsteld met het strikt toepassen van de algemene maatregelen en regels. Maatwerk hebben ze te vaak niet geleverd, het kon niet. Ze hebben er soms ook spijt van dat ze uit angst voor sancties niet-passende regels hebben toegepast. Dat leidde dan tot verkrampt handelen geleid naar cliënten, naasten en medewerkers.

Maatwerk hebben ze te vaak niet geleverd, het kon niet.

Een volwassen sector als de gehandicaptenzorg en de samenleving horen eigenlijk niet vanuit angst voor sancties te handelen, maar vanuit eigen waarden en deskundigheid. Ze moeten vertrouwen op de kennis en kunde van alle betrokkenen. De gehandicaptenzorg kan en wil graag meer maatwerk leveren. Velen in de samenleving willen dat ook. Dat vraagt dat er naar elkaar geluisterd wordt en dat argumenten gehoord worden. Dat klinkt idealistisch, maar de uitzondering mag niet de meerderheid regeren.

In het afgelopen coronajaar waren begrip, betrokkenheid en meeleven belangrijker dan regels. Maar begrip, betrokkenheid en meeleven werd niet altijd gevoeld in deze sector. Duidelijkheid over het ‘waarom’ van de maatregelen in ‘gewone’ mensentaal met de achterliggende waarden geïllustreerd via verhalen had het verschil kunnen maken.

Lees het complete opiniestuk op Skipr

Meer informatie? Neem contact op met:

HenkDirecteur strategie en ontwikkeling
Henk
Nies
Directeur strategie en ontwikkeling h.nies@vilans.nl 06 22 49 88 62
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl