Gerard Baas

Gerard Baas

Handige (zorg)hulpmiddelen in tijden van corona

De coronamaatregelen treffen ons allemaal, direct of indirect. Juist in deze tijd kunnen hulpmiddelen ondersteuning bieden aan cliënten, naasten, medewerkers en vrijwilligers. Maar voor wélk specifiek hulpmiddel kies je? De mogelijkheden lijken grenzelozer dan ooit. De Vilans Hulpmiddelenwijzer zet ze voor u op een rij: onafhankelijke informatie en tips over hulpmiddelen en materialen tijdens corona.

20-04-2020

Direct naar de overzichtspagina

Hulpmiddelen bij contact op afstand

Corona is hard op weg om een eenzaamheidsvirus te worden: géén fysiek contact en zeker 1,5 meter afstand houden om besmetting te voorkomen. Op de pagina Corona, hoe houden we tóch contact met elkaar? vindt u een aantal mogelijkheden om toch betekenisvol contact met elkaar te hebben.

Hulpmiddelen bij het begeleiden van kinderen

Voor kinderen met een beperking staat door corona alles op losse schroeven. Dagbesteding en scholen zijn dicht en instellingen sluiten hun deuren. Het is moeilijk om tips en adviezen op maat te geven. Ieder kind is anders en heeft andere mogelijkheden en verlangens. Wat hetzelfde is, is dat er spanningen ontstaan en er een nieuw ritme nodig is.

Hulpmiddelen bij de thuiszorg

Er wordt een steeds groter beroep gedaan op zelfredzaamheid. Er is minder inzet van thuiszorgpersoneel en mantelzorgers door ziekte en angst voor besmettingen. Hoe kunnen hulpmiddelen behulpzaam zijn? Bekijk onze tips.

Hulpmiddelen bij bewegen en sporten

De wetenschap bewijst het keer op keer: zitten en liggen is schadelijk voor de gezondheid. Soms zitten en liggen we meer dan 10 uur op een dag. Voor de televisie, achter de computer, tijdens het lezen of muziek luisteren en in de auto of (rol)stoel. De Hulpmiddelenwijzer geeft een aantal handige tips om beweging te stimuleren. Denk aan een handige beweegwaaier en een opsomming van handige hulpmiddelen waarmee het mogelijk wordt om meer te bewegen.

Hulpmiddelen tegen verveling

In deze coronatijd is heel Nederland druk aan het opruimen en poetsen. Maar heb je een beperking dan kosten vanzelfsprekende dingen meer moeite. Hulpmiddelen kunnen iemand hierbij helpen. En er is nog zoveel meer tegen verveling. Bijvoorbeeld (met hulpmiddelen) toch weer oude hobby’s oppakken, een luisterboek bestellen of telefonisch je hart luchten bij iemand.

Het effect van digitale hulpmiddelen

EHealth-expert Henk Herman Nap: ‘We weten hoe belangrijk het is om te bewegen om zo lang mogelijk fysiek en cognitief fit te blijven. Bewegingsvideo's op het internet en exergames ondersteunen de motivatie om te trainen.'

Over de Vilans Hulpmiddelenwijzer

Als u ouder wordt of een ziekte of beperking heeft, gaan dagelijkse handelingen niet altijd meer vanzelf. Gelukkig zijn er honderden hulpmiddelen die u kunnen helpen. Maar om iets te kiezen dat bij u past, heeft u eerlijke informatie nodig. Onafhankelijk en betrouwbaar.

Die informatie vindt u op hulpmiddelenwijzer.nl. De site heeft geen commercieel belang en biedt meer dan 500 hulpmiddelen aan, die op overzichtelijke wijze worden gepresenteerd. U vindt informatie over wat het is, waarvoor u het kunt gebruiken, hoe het zit met vergoedingen en welke varianten er zijn. Voor sommige hulpmiddelen zijn daarnaast praktische keuzenhulpen beschikbaar.

Meer informatie? Neem contact op met:

AnnemiekeAdviseur kennismanagement
Annemieke
Koning
Adviseur kennismanagement a.koning@vilans.nl 06 22 81 01 18
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl