Wouter van den Elsen

Wouter van den Elsen

‘Opvallend dat bestaande en nieuwe kennis zó snel wordt gedeeld’

Marieke Goris is wijkverpleegkundige, adviseur bij Vilans en projectleider van de werkplaats Verzorgend Leiderschap. In het kader van de Dag van de Verpleging vertelt ze aan ZonMw hoe ze zich aan het begin van de coronacrisis aanmeldde bij haar oude werkgever om de handen uit de mouwen te steken.

12-05-2020

‘Toen ik hoorde dat er bij mijn oude werkgever extra wijkverpleegkundigen nodig waren, heb ik me daarvoor aangemeld. Twee jaar geleden ben ik fulltime bij Vilans gaan werken, maar mijn BIG-registratie was gelukkig nog niet verlopen. Ik woon in Udenhout in Brabant, dus zag de enorme impact van dit virus overal om me heen. Vooral de eerste weken heb ik steeds 8 tot 12 uur in een ‘coronateam’ meegedraaid. De wijkverpleging heeft deze teams zelf opgezet, speciaal voor de verpleging van mensen met COVID-19 én voor mensen met een zware verdenking daarvan.

Inmiddels is het wat rustiger en word ik minder vaak opgeroepen. Gelukkig werken we steeds met voldoende beschermende middelen: pak, mondkapje, alles.'

Trots op collega's

'Ik vind het mooi om me voor deze patiënten in te zetten - het maakt me trots dat ik kan en mag meedoen. Ik ben vooral trots op al mijn collega’s, zij hebben in korte tijd zoveel voor elkaar gekregen. Het gaat om echt leiderschap: de verpleging stelde zelf voor hoé ze deze crisis wilden aanpakken, en het management nam dit over. Mijn collega’s straalden dit meteen uit: dít is de keuze die we maken, en daar staan we voor.

Verzorgenden net zo belangrijk

Ook in de media zie je dit leiderschap terug. De grote, deskundige inzet van verpleegkundigen én verzorgenden is indrukwekkend. Ja, ik noem zeker ook verzorgenden - zij zijn zo vaak het ondergeschoven kindje. Eigenlijk ook nu weer, het is tragisch dat hun roep om persoonlijke beschermingsmiddelen in het verpleeghuis wekenlang niet gehoord is.

Razendsnelle kennisdeling

Ik vind het opvallend dat alle nieuwe en bestaande kennis razendsnel wordt gedeeld. Via mail, telefoon, sites en kennispleinen: inzichten en ervaringen vinden in korte tijd hun weg. Binnen organisaties en ook tussen organisaties. Er is een enorme gretigheid om te leren. Veel regio’s konden en kunnen bijvoorbeeld van protocollen en werkwijzen uit Brabant profiteren. Bij Vilans werk ik nu mee aan een vraagbaak op het gebied van corona, dat geeft heel veel energie. Ik hoop wel dat we na de crisis net zo snel willen en kunnen leren. Kennis is macht, dus er is altijd een gevaar dat mensen en organisaties de geleerde lessen dan weer voor zichzelf houden. Dat zou echt heel jammer zijn.’

Bron: ZonMw

Heeft u een vraag over corona?

De uitbraak van het coronavirus heeft grote gevolgen voor de langdurige zorg. Heeft u een vraag, suggestie of idee voor ons? Stuur deze dan in via dit formulier.

Stuur uw vraag in

Meer informatie? Neem contact op met:

MariekeAdviseur
Marieke
Goris
Adviseur m.goris@vilans.nl 06 27 41 21 75
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl