Tom van Boekholt

Tom van Boekholt

Hitteplan en corona: Wel of geen ventilator gebruiken in verpleeghuis?

Nu de zomer officieel begonnen is, stijgen de temperaturen flink. Daarmee neemt ook de kans op hittegolven toe. Het moment waarop in veel zorgorganisaties de ventilatoren weer tevoorschijn komen. Maar is het gebruik van ventilatoren in tijden van corona wel zo verstandig? Hoe zorg je voor veilige ventilatie en voorkom je tegelijkertijd de verspreiding van het virus?

23-06-2020

Het RIVM maakte een speciale pagina met daarop vragen en antwoorden over het coronavirus en hitte. Een belangrijke vraag voor veel zorgorganisaties is of het in deze tijd verstandig is om een ventilator te gebruiken. 

Het RIVM schrijft dat het geen probleem is om een ventilator te gebruiken in de privésituatie. Voor gemeenschappelijke ruimtes ligt dat anders. Uit voorzorg wordt geadviseerd om enkel ventilatoren te gebruiken in gemeenschappelijke ruimten als er geen andere verkoeling mogelijk is, zoals door een goed onderhouden airconditioning. Het is belangrijk om erop te letten dat de luchtstroom van de ventilator niet direct van de ene naar de andere persoon gaat.

Airconditioning

Hoe zit het dan met airconditioning? Volgens het RIVM zijn deze gewoon te gebruiken. ‘Op basis van de huidige inzichten zijn aanpassingen van ventilatiesystemen en airconditioners niet nodig om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Bij gebruik in gemeenschappelijke ruimten kunnen de geldende richtlijnen en onderhoudsinstructies worden gevolgd,’ schrijft het RIVM op haar website. 

Het is uiteraard ook mogelijk om buiten (in de schaduw!) verkoeling te zoeken als het binnen te warm wordt.

Overlap symptomen corona en oververhitting

Mensen die in de risicogroep voor corona vallen, zoals ouderen, zijn ook een kwetsbare groep tijdens hittegolven. Het probleem van deze coronatijd is dat bepaalde symptomen zoals een verhoogde lichaamstemperatuur bij beide (corona en hitte) voorkomt. Laat een cliënt met een verhoogde lichaamstemperatuur minstens een half uur rusten in een koele ruimte. Als de lichaamstemperatuur dan daalt, is er mogelijk sprake (geweest) van oververhitting. Als de lichaamstemperatuur na 30 minuten nog steeds (even) hoog is, kan het koorts zijn.

Nationaal Hitteplan

Voor zorginstellingen is informatie over (naderende) extreme hitte erg belangrijk. Daarom heeft het RIVM het Nationaal Hitteplan gemaakt. Hiermee worden zorgorganisaties snel op de hoogte gebracht van de kans op een langdurige periode van warm weer.

De corona-uitbraak heeft grote gevolgen voor de langdurige zorg. Heeft u een vraag, suggestie of idee voor Vilans? Stuur uw vraag via dit formulier.

Ga naar de overzichtspagina over het coronavirus

Tip voor uw cliënten 

Als je al lange tijd leeft met een ziekte of met een beperking kan corona een extra risico zijn. Mogelijk heeft ú cliënten die tot de risicogroepen van het RIVM behoren. Het kan zijn dat zij bezorgd zijn en behoefte hebben aan informatie over zijn of haar situatie. Zodat zij betere keuzes kunnen maken over wat wel of niet te doen. Wij helpen ze antwoorden te vinden. Met tips en praktische informatie.

Naar het informatiepunt

Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl