Nick Zonneveld

Nick Zonneveld

Blog - Integrale zorg ook in Canada een actueel thema

Canada is net als Nederland een Westers welvarend land met een openbaar zorgstelsel. Beide landen worden gekenmerkt door hoge publieke uitgaven aan zorg en zowel in Canada als Nederland ligt de gemiddelde levensverwachting rond de 80 jaar. Ik verwachtte twee redelijk vergelijkbare landen met gelijke waarden, maar dat blijkt anders te liggen.

16-07-2019

‘Hoe organiseren jullie de zorg in Nederland?’ vraagt een Canadese onderzoeker aan mij. McGill University nodigde mij uit om in Montréal (Canada) als expert deel te nemen aan het Mobilizing Knowledge for Elder Empowerment (M-KEE) Forum. In een gemêleerd gezelschap, waaronder patiëntvertegenwoordigers, beleidsmakers en wetenschappers, presenteerde ik hoe wij integrale zorg in Nederland organiseren. Gezamenlijk stelden we een toekomstige beleids- en onderzoeksagenda voor integrale zorg in Montréal op. 

Integrale zorg: Nederland versus Canada

Mijn bezoek aan Canada heeft mij geleerd dat integrated care ook daar een groot thema is. Hoe kunnen we zorg en welzijn zo organiseren dat het een samenhangend naadloos geheel van diensten vormt, dat goed past bij de behoeften van de oudere inwoners daar? In eerste instantie lijken de situaties in Canada en Nederland gelijk, maar na langer in gesprek te zijn met de Canadese experts, vallen mij echter ook een aantal verschillen op. Door het federale systeem hebben de 13 provincies en territories relatief veel vrijheid om hun zorgstelsel in te richten. Dit zorgt soms voor grote onderlinge verschillen. De Canadese experts geven verder aan dat er nog veel nadruk ligt op excellentie in het medisch domein, waaronder artsen en ziekenhuizen. Ondanks dat men trots is op het zorgstelsel, wordt ook aangegeven dat er nog genoeg te verbeteren valt. Integrale zorg lijkt een van die toekomstige richtingen te zijn. 

Enorm land

Een andere uitdaging is de enorme oppervlakte van het land: 35,5 miljoen Canadezen leven samen in een gebied van bijna 10 miljoen vierkante kilometer (dat is bijna 250 keer groter dan Nederland!). Grote steden in de grensstreek met de Verenigde Staten (Montréal, Toronto, Vancouver) wisselen zich af met uitgestrekte dunbevolkte gebieden. Het is een grote uitdaging ook daar de juiste zorg en ondersteuning te kunnen ontvangen.  

Leren en uitwisselen

In Montréal vertel ik over ons zorgstelsel en de decentralisaties, maar ook over wijkteams en burgerinitiatieven. Een interessante discussie volgt: Hoe zorg je dat de verschillende werelden in de zorg en het sociaal domein dichter bij elkaar komen? Hoe zorg je ervoor dat bottom-up initiatieven de ruimte krijgen, maar dat het geen chaos wordt? Hoe ontschot je financiën? Het doet je realiseren dat we goed bezig zijn in Nederland, maar dat we er nog lang niet zijn. 

Ontwikkelingen in perspectief zien

Op de laatste dag van het forum bepalen we samen een beleids- en onderzoeksagenda voor integrale zorg. 'Zijn jullie tevreden met de afgelopen dagen?', vraag ik, waarop bevestigend wordt geantwoord. Ik hoop dat ik een bescheiden bijdrage heb kunnen leveren. Bovenal ben ik de afgelopen dagen weer overtuigd van de waarde van het uitwisselen van ervaringen, goede voorbeelden en inzichten. Het helpt je om de ontwikkelingen in je eigen land in perspectief te zien.

Eerste Noord-Amerikaanse conferentie IFIC

Het is daarom een mooi vooruitzicht dat de International Foundation for Integrated Care (IFIC), waar Vilans-collega Mirella Minkman in het bestuur zit, in 2020 haar eerste conferentie houdt op het Noord-Amerikaanse continent (NACIC20). De conferentie is van 5 tot 7 oktober 2020 en wordt georganiseerd door IFIC Canada in samenwerking met de University of Toronto.

Lees meer over integrale zorg

Meer informatie? Neem contact op met:

NickSenior onderzoeker
Nick
Zonneveld
Senior onderzoeker n.zonneveld@vilans.nl 06 15 14 90 45
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl