Wouter van den Elsen

Wouter van den Elsen

Internationale landenvergelijking testbeleid COVID-19 in podcast Voorzorg

In de nieuwste aflevering van de podcastreeks Voorzorg van Skipr en Zorgvisie spreekt redacteur Philip van de Poel met Vilans-directeur Henk Nies over de coronamaatregelen in de langdurige zorg in verschillende landen. Niet alleen in Nederland maar ook daar buiten. Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde, en Bernadette van den Heuvel, raadgever voor residentiële ouderenzorg in Vlaanderen, delen het perspectief uit respectievelijk Denemarken en België.

01-12-2020

Vilans bracht in kaart welke maatregelen verschillende landen troffen ter bestrijding van het coronavirus. In de onderzochte landen zijn grote verschillen in de mate waarin de ouderenzorg is getroffen door het virus. Wat kan Nederland leren? Wat kan beter? Tipje van de sluier: volgens Westendorp zouden we nog wat kunnen leren van het Deense collectivisme.

Henk Nies zegt: ‘Wat me opvalt is dat de discussie rond corona bijna alleen maar over institutionele zorg gaat. Het gaat over ziekenhuizen en - met afstand - over verpleeghuizen. Wat er achter de voordeur bij mensen thuis gebeurt, daar hoor je niks over. Dat vind ik verontrustend, omdat de meeste mensen met een langdurige zorgvraag thuis wonen. Als deze crisis ertoe bijdraagt dat we daar meer aandacht aan besteden, zou dat heel welkom zijn. Maar ik ben eerder bang voor het omgekeerde, namelijk dat we terugvallen in de aandacht voor het institutionele en dat we de discussie die we vóór corona voerden over hoe we zorg veel meer in de samenleving kunnen inbedden kwijtraken.’ 

Beluister de volledige aflevering 🎙

Ga naar de overzichtspagina over het coronavirus

Meer informatie? Neem contact op met:

HenkDirecteur strategie en ontwikkeling
Henk
Nies
Directeur strategie en ontwikkeling h.nies@vilans.nl 06 22 49 88 62
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl