Henk Herman Nap

Henk Herman Nap

Kennisspel en app helpen bij toepassen eHealth

Wijkverpleegkundigen weten vaak nog niet goed welke technologische hulpmiddelen ze in de dagelijkse praktijk kunnen inzetten. Daarom ontwikkelde het lectoraat ICT-Innovaties in de Zorg van Hogeschool Windesheim een kennisspel en app om wijkverpleegkundigen te ondersteunen bij het gebruik van eHealth.

23-10-2018

Drempel om eHealth toe te passen

Vanaf 2015 stellen wijkverpleegkundigen vast welke zorg cliënten thuis nodig hebben en hoe die zorg het beste geleverd kan worden. Zorgverzekeraars, de overheid en veel zorginstellingen willen dat wijkverpleegkundigen hierbij vaker technologie toepassen. Voor veel wijkverpleegkundigen is de drempel nog vrij hoog om eHealth toe te passen in het werk. Ze hebben te weinig kennis over beschikbare technologische zorgproducten en de toepassing ervan. Dit blijkt uit het onderzoek ‘eHealth in de wijk’ van het lectoraat ICT-innovaties.

Tools voor wijkverpleegkundigen

Op basis van dit onderzoek ontwikkelde Windesheim samen ons en andere zorgpartners een aantal tools ter ondersteuning van de wijkverpleegkundigen: een website, informatieapp en een interactief spel.

  • Het Thuiszorg & Technologiespel laat op interactieve wijze wijkverpleegkundigen kennis maken met eHealth. Aan de hand van verschillende kaarten worden zorgproblemen gecombineerd met mogelijke technologieën. 
  • Het spel geeft informatie en stimuleert wijkverpleegkundigen casussen te bespreken waar de inzet van zorgtechnologieën een uitkomst kan bieden.

Thuiszorg en technologie: een goede match?

Bestuurders, managers en wijkverpleegkundigen van zorginstellingen kunnen op maandag 29 oktober in Zwolle real life de zorgtechnologieën uit de app ervaren en in workshops het kennisspel en de app uitproberen. Aanmelden voor het symposium kan via www.ehealthindewijk.nl. Vanaf 29 oktober is op deze website het Thuiszorg & Technologiespel te bestellen en te downloaden. De informatieapp is verkrijgbaar in Google Play.

Download de app

Wat was de rol van Vilans?

‘Vilans heeft bijgedragen aan verschillende workshops en had een adviserende rol in dit project. De inzet van eHealth kan ondersteunend zijn in het werk van de wijkverpleegkundigen. Maar het is nog niet altijd duidelijk hoe je technologie kunt toepassen en hoe je het kunt financieren. In dit project is vooral gekeken waar wijkverpleegkundigen tegenaanlopen bij de inzet van eHealth en hoe je ze kunt ondersteunen in dit proces,’ zegt senior adviseur Henk Herman Nap.

Lees meer over eHealth

Meer informatie? Neem contact op met:

Henk HermanSenior onderzoeker
Henk Herman
Nap
Senior onderzoeker h.nap@vilans.nl 06 22 81 07 66
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl