Lisa Delmée

Lisa Delmée

Tips en verhalen voor en van mensen met dementie

Mensen met dementie wonen het grootste deel van hun ziekteperiode thuis. In die periode is het belangrijk dat ze vitaal blijven en zoveel mogelijk meedoen in de samenleving. Met wat aanpassingen en extra ondersteuning kan dat vaak ook. Vilans en Hogeschool Rotterdam ontwikkelden daarom het boekje ‘Een goed leven met dementie?!’ Het boekje staat vol met tips en verhalen voor en van mensen met dementie, hun mantelzorgers en hun zorgverleners.

18-09-2018

Download het boekje

Als mantelzorger of zorgverlener van iemand met dementie, komt u voor veel zorgen en problemen te staan. Hoe gaat u om met het proces van dementie en welke mogelijkheden zijn er om te zorgen voor een zo fijn mogelijk leven voor uw naaste of cliënt? Vooral mantelzorgers spelen hierbij een belangrijk rol. Tegelijkertijd is de kans op overbelasting groot. Ook daar speelt het boekje op in.

Persoonlijke wensen en kansen

De belangrijkste boodschap is: ‘Denk in persoonlijke wensen en kansen.’ De aandacht is vaak gericht op wat er niet kan in plaats van op mogelijkheden en dat zorgt ervoor dat er vooral standaardoplossingen gevonden worden. Wat wil iemand met dementie echt? Om behoeften te achterhalen zijn specifieke vragen nodig. Waar geniet je van? Vind je het belangrijk jezelf te kunnen redden of wil je dat iemand voor je zorgt? Wil je actief zijn? Heb je behoefte aan contacten of ben je liever op jezelf? Deze behoefte, en daarmee ook de oplossing, verschilt per persoon.

Mooie verhalen over échte mensen

Het boekje is gemaakt vanuit het project Kennis laten stromen waarin we wetenschappelijk onderzoek vertalen naar praktische handvaten. De tips en verhalen in dit boekje komen uit het programma VitaDem van Hogeschool Rotterdam: vitaal blijven en meedoen voor mensen met dementie en mantelzorgers.

Adviseur Annemieke Hoogland: ‘We wilden uitkomsten van onderzoek beschikbaar maken voor mensen die werken in de zorg. Het mooie was dat bij het onderzoek de praktijk al de hoofdrol speelde. Het ging over echte mensen en hun ervaringen. Dat leverde veel mooie verhalen en praktische voorbeelden op.’

Het mooie was dat bij het onderzoek de praktijk al de hoofdrol speelde.

Vertaling wetenschappelijk onderzoek

Heeft u ook wetenschappelijk onderzoek gedaan en zoekt u naar een manier om uw bevindingen toegankelijk te presenteren voor een breed publiek? Bekijk de publicatie 6 x 6 tips of neem contact op met Lisa Delmée.

Lees meer over dementie

Meer informatie? Neem contact op met:

LisaSenior adviseur
Lisa
Delmée
Senior adviseur l.delmee@vilans.nl 06 15 66 06 50
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl