Traject MBO Utrecht

Er verandert veel in de zorg. De focus van het werk van de professional komt meer te liggen op functioneren, veerkracht en eigen regie van de cliënt. In het dagelijkse werk ga je uit van de mogelijkheden van de cliënt en zijn netwerk en hoe dit het beste kan worden ondersteund. 

11-01-2016

Hoe voer jij het gesprek? Wat betekent dit voor je werk en hoe geef je invulling in het samenspel? Wat kun je als team van elkaar leren? Welke ruimte is er om dit te kunnen doen en waar liggen de grenzen? Best lastig af en toe.

Wat?

Vernieuwend, motiverend en praktisch. Dat zijn de belangrijkste kenmerken van de praktijksimulaties. In elke praktijksimulatie ontmoet je een cliënt en staat er een thema centraal. Aan de hand van deze voorbeelden ga je samen in gesprek met je collega, werkbegeleider en je team. Op school krijg je uitleg over de praktijksimulaties en ga je de onderstaande simulaties in je studiegroep bespreken en doornemen:

Hoe?

Kies in overleg met je werkbegeleider 2 praktijksimulaties die passend zijn op jouw werkplek. Deze doorloop je in ongeveer 10 minuten. Je kunt ze alleen, met medestudenten, je collega of je werkbegeleider doorlopen. Je leert door mogelijkheden uit te proberen en je ervaart steeds wat het effect is van je keuze. Het gaat niet om goed of fout handelen. Elke keuze is goed. Het gaat erom dat je in gesprek met elkaar gaat. 

Daarna volgen opdrachten in de praktijk (dit is een bewijsstuk voor je portfolio). De gemaakte opdracht neem je mee naar school bij de lessen die gaan over het gebruik van de reflectietool. Je ervaringen bespreek je met je werkbegeleider, medestudenten en cliënten. Door deze manier van werken leer je van elkaar en kom je samen tot meer ideeën dan je alleen kunt bedenken. Dat is waar het leren op de werkplek voor bedoeld is: samen werken aan betere zorg voor cliënten.

Ter inspiratie

Hieronder staan nog meer praktijksimulaties welke zijn voor jou interessant?

Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl