Met vrijwilligers haal je de buitenwereld naar binnen

Utrecht, 12 maart 2016, half 2 ’s middags. De bewoners zijn er klaar voor, net als 20 vrijwilligers van NLdoet. Samen gaan we op pad om te genieten van de eerste lentezon en van elkaars gezelschap natuurlijk!

22-03-2016

Blog van Annelies Versteegden

Bewoners en vrijwilligers in het zonnetje

Het principe van NLdoet is vrijwillige inzet in de spotlights zetten en burgers stimuleren om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken. De afgelopen 10 jaar zijn er maar liefst 40.000 klussen geklaard en hebben 1,5 miljoen mensen deelgenomen. Het lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat, toch voel ik het belang van deze dag. Omdat we niet alleen de mensen, maar ook de vrijwilligers die dit wekelijks of zelfs dagelijks doen, in het zonnetje zetten.

Naar buiten dus, samen met 20 andere vrijwilligers en de bewoners van de afdeling niet-aangeboren hersenletsel (NAH) van woonzorgcentrum De Ingelanden in Utrecht, onderdeel van AxionContinu.

Met een lach en een traan

De bewoners vinden het heerlijk, even naar buiten en een rondje lopen. Sommigen doen een dutje in de rolstoel, anderen kletsen er op los. Ik loop met een geboren en getogen Utrechtse dame. Ze maakt lol met ons, met haar buurvrouw en met de andere huisgenoten. Maar soms zie ik ook tranen in haar ogen, als ze het heeft over haar afhankelijkheid en niet meer kunnen doen wat ze deed.

Alle bewoners met wie we op pad zijn, hebben niet-aangeboren hersenletsel (NAH)  en weten dus wat het inhoudt om te functioneren zonder beperkingen. Een goede, zinvolle dagbesteding helpt. Dat benadrukt weer het belang van de vrijwilligers. Zij hebben de tijd voor een wandeling, praatje of spelletje.

Met vrijwilligers haal je buitenwereld naar binnen

Na een rondje Leidsche Rijn lopen we terug naar het woonzorgcentrum. Een deel van de vrijwilligers is achtergebleven met bewoners die niet mee konden. Zij hebben wafels gebakken die we samen opeten, met warme kersen en slagroom, luisterend naar verhalen en ervaringen van bewoners.

Zorgprofessionals en vrijwilligers vullen elkaar aan

Bep Jongste is vrijwilligerscoördinator bij AxionContinu. Zij vertelt: ‘Zonder vrijwilligers kunnen een heleboel activiteiten niet doorgaan. De verenigingen, grote activiteiten als bingo,  kooravonden, (kerst)-diners en lekker naar buiten om te wandelen.

Maar ook de maatjesprojecten, waarbij een vrijwilliger gekoppeld wordt aan een bewoner.’ Normale zaken waar ieder mens behoefte aan heeft: aandacht, contact en af en toe naar buiten. Bepalend voor ons welbevinden en dus ook voor de kwaliteit van zorg. Zaken waar zorgprofessionals niet altijd aan toekomen en vrijwilligers vaak wel.

Hulp van vrijwilligers

‘Met vrijwilligers halen we de buitenwereld naar binnen’, zegt Bep Jongste. ‘De bewoners zien een ander gezicht en voeren andere gesprekken. De hulp van vrijwilligers is dus van enorme waarde voor onze kwaliteit van de zorg.’ Ook ik ben vandaag geïnspireerd geraakt door vrijwilligers en wat je samen kunt bereiken. Mantelzorgers, familie, vrienden en vrijwilligers zijn onmisbaar voor cliënten, zorgmedewerkers en organisaties!

Naast elke professional staat een vrijwilliger klaar

Ruim 600.000 vrijwilligers zijn actief in de zorg (Informele hulp: wie doet wat, SCP 2015). Via vrijwilligersorganisaties als De Zonnebloem, het Rode Kruis of Humanitas, maar ook vanuit kerken of in verzorgings- en verpleeghuizen en gehandicaptenorganisaties. Vrijwilligers verrichten allerlei werkzaamheden, van bezoekjes tot vervoer en van het organiseren van activiteiten tot meehelpen in het restaurant. Ook cliënten zelf kunnen vrijwilligerswerk doen. SCP geeft aan dat het echte aantal waarschijnlijk het drievoudige is, omdat niet alle vrijwilligers geregistreerd staan.

Meer informatie over informele zorg

is expert informele zorg. Zij adviseert en begeleidt organisaties over het samenspel tussen vrijwilligers, mantelzorgers, cliënten en beroepskrachten. U kunt haar benaderen via c.scholten@vilans.nl of 06 - 22 81 08 16.

Zorg Beter met Vrijwilligers

Op de website Zorg Beter met Vrijwilligers vindt u allerlei praktische instrumenten, tips en ervaringsverhalen over verbetering van kwaliteit van vrijwilligerswerk in de zorg en het versterken van samenwerking tussen vrijwilligers, beroepskrachten, cliënten en familie. Wij beheren de website samen met Movisie. We ondersteunen organisaties bij het opzetten van een toekomstig vrijwilligersbeleid. Door talenten van vrijwilligers beter te benutten en samenwerking met zorgprofessionals te versterken kunnen we cliënten nog beter van dienst zijn.

Meer informatie? Neem contact op met:

MirellaVoorzitter raad van bestuur
Mirella
Minkman
Voorzitter raad van bestuur m.minkman@vilans.nl 030 7892300
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl