Wat doen we met dagbesteding? Speel online een spelletje

Zorg op afstand leveren, tijdbesparende middelen inzetten en inzicht hebben in leefstijl. Drie zaken die nu nog meer opportuun zijn geworden. Een hoop technologische middelen zijn al voorhanden. Maar welke zijn momenteel het meest geschikt om in te zetten? EHealth-expert Henk Herman Nap tipt wekelijks twee oplossingen die snel gebruikt kunnen worden om het werk van zorgprofessionals en mantelzorgers te verlichten. Deze week behandelt hij de invulling van dagstructuur.

08-04-2020

Online en creatieve oplossingen

Structuur in de dagelijkse activiteiten, daar voelt ieder mens zich gezonder door. Dagbesteding draagt bij aan algemene gezondheid en welzijn en die broodnodige structuur, maar dat is nu een stuk lastiger om samen te doen. Er zijn gelukkig veel technische en creatieve alternatieven voor een zinvolle dagbesteding. Deze week twee onlinediensten: in beweging blijven (#5) en samen online spelletjes spelen (#6).

#5: In beweging blijven

We weten tegenwoordig hoe belangrijk het is om te bewegen om zo fysiek en cognitief fit te blijven en helemaal nu in tijden van corona. Op het internet zijn verschillende instructievideo’s te vinden die je thuis kunt bekijken en na kan doen. Deze video’s zijn vergelijkbaar met het tv-programma ‘Nederland in Beweging’ en duren rond de 10 minuten. Sommige oefeningen doe je vanaf de stoel en variëren van een warming-up tot lichte en zwaardere trainingen. Nap: 'Eli Rusthoven en zijn team binnen Cordaan zijn al vanaf 2016 bezig met het plaatsen van laagdrempelige beweegprogramma’s voor senioren via het YouTube-kanaal 'Cordaan in Beweging'.'   

#6: Samen online spelletjes spelen

Mensen houden van spelen en het liefste samen met anderen. Bingo blijft een nationale hit, maar ook steeds meer digitale spelletjes, van Solitaire tot Wordfeud. Nap: 'Wij weten uit onderzoek dat senioren het liefste samen - in dezelfde ruimte - spelletjes spelen en ook graag met kinderen en kleinkinderen'. Er zijn nu meerdere mogelijkheden om online te spelen, ook met kleinkinderen. Bijvoorbeeld het spellenoverzicht van Samen spelen.

Overzicht online spelletjes

Bekijk een overzicht van online spelletjes op verschillende websites:

Mooie initiatieven delen

Er zijn veel technische en creatieve mogelijkheden voor een zinvolle dagbesteding. Er ontstaan veel creatieve oplossingen die dagelijkse activiteiten en structuur ondersteunen. Zo kunnen robotdieren ondersteunend zijn, net als online kerkdiensten. Er is online buurtcontact, je kunt denken aan een belmaatje en er vinden buitenconcerten plaats. Ook zijn er spelletjes door het glas. Vilans verzamelt een lijst met mooie voorbeelden. Welk technisch of creatief voorbeeld werkt er binnen uw organisatie en mag niet ontbreken op onze lijst? Laat het weten via het Vilans Coronaloket.

Ga naar de overzichtspagina over het coronavirus

Meer informatie? Neem contact op met:

Henk HermanExpert
Henk Herman
Nap
Expert h.nap@vilans.nl 06 22 81 07 66
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl