Tom van Boekholt

Tom van Boekholt

vergroten we de veiligheid van ouderen thuis

Ouderen wonen steeds langer thuis. Dan is het extra belangrijk dat dat hun huis veilig en comfortabel is. Daarom organiseert belangenorganisatie ANBO de Veiligheids10daagse van 1 tot en met 12 april. Tijdens deze periode krijgen ouderen uitleg hoe zij zich bijvoorbeeld kunnen voorbereiden op babbeltrucs en overvallen maar ook hoe ze hun huis beter kunnen beveiligen.

02-04-2019

Ouderen worden nog vaak het slachtoffer van (online) oplichting. Ouderen zijn kwetsbaarder voor babbeltrucs en phishing. Dit is een grote aantasting van het veiligheidsgevoel. ANBO-bestuurder Liane de Haan zegt op de site van de belangenorganisatie dat ouderen vaak dénken dat ze goed voorbereid zijn op oplichtingstrucs zoals phishing. ‘Maar deze vormen van criminaliteit zijn een groeiend probleem en daarom vermoeden we dat mensen hun vaardigheden overschatten.’ Daarom worden tijdens de Veiligheids10daagse workshops georganiseerd om ouderen bij te scholen en voor te bereiden op dit soort oplichtingstrucs. Naast het tegengaan van (online) oplichting zijn bijvoorbeeld een veiliger huis en valpreventie ook speerpunten tijdens de tiendaagse. Kennisorganisatie Vilans werkt hier op verschillende manieren ook aan.

Langer thuis wonen dankzij slimme elektronica

Eén van de manieren om iemands huis veiliger te maken is domotica, oftewel het toepassen van elektronica in huis. Dat kan van alles zijn, van videocommunicatie tot leefstijlmonitoring met slimme sensoren. Vooral voor mensen met dementie is leefstijlmonitoring een uitkomst. Slimme alarmeringssystemen en sociale robots zoals Tessa zorgen ervoor dat mensen met dementie langer thuis kunnen blijven wonen. In deze infographic ziet u welke technologieën u kunt gebruiken om thuiswonende mensen met dementie te ondersteunen.

Bekijk de infographic

Valpreventie vergroot veiligheidsgevoel

Valpreventie is belangrijk om het veiligheidsgevoel van thuiswonende ouderen écht te vergroten. Helaas neemt het aantal valongevallen nog steeds toe. Deze ongevallen hebben grote gevolgen op de kwaliteit van leven en zelfredzaamheid van ouderen. Het nemen van preventieve maatregelen loont dus! In deze Rekenhulp die we ontwikkelden samen met VeiligheidNL en het Erasmus MC ziet u in 3 stappen wat de kosten versus de baten zijn bij het inzetten van activiteiten op het gebied van valpreventie.

E-magazine ‘Grip op preventie’

Preventie is belangrijk. Samen met andere kennisinstituten maakten we het e-magazine ‘Grip op preventie’. Hierin bieden wij gemeenten tools in de vorm van effectieve interventies die zij direct kunnen gebruiken om meer te sturen op preventie. De Rekenhulp Valpreventie is een voorbeeld van één van deze interventies.

Ga naar het e-magazine

Lees meer over veiligheid thuis

Meer informatie? Neem contact op met:

FransExpert innovatie
Frans
van Zoest
Expert innovatie f.vanzoest@vilans.nl 06 55 44 03 68
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl