Cynthia Hofman
Senior onderzoeker

Cynthia
Hofman

Senior onderzoeker

'Zorgverleners moeten de persoon achter de patiënt zien.'

Als psycholoog weet ik dat je mensen pas kunt helpen als je ze echt begrijpt. Wat drijft hen? Wat vinden zij belangrijk in hun leven? In mijn promotieonderzoek heb ik gekeken naar de zorgpreferenties van ouderen. Wat moet goede zorg hen opleveren? In welke mate dragen verschillende (levens)domeinen volgens ouderen bij aan hun kwaliteit van leven?  Dit heb ik vergeleken met het belang dat zorgverleners hechten aan dezelfde (levens)domeinen. En wat blijkt? Het belang dat ouderen en zorgverleners aan de domeinen hechten zijn verschillend.

Mijn conclusie is dan ook dat in de ouderenzorg individueel afgestemde zorg en ondersteuning noodzakelijk is. De zorgverlener moet de persoon achter de patiënt zien!

‘Be stubborn about your goals not about your methods’

De afgelopen jaren heb ik ervaren dat onderzoek (bijna) nooit verloopt zoals je vooraf had bedacht. Dat is ook niet verrassend. We hebben immers te maken met individuen, een dynamische wereld en een veranderend zorglandschap. Maar ons plan wijzigen is helemaal niet erg. Het belangrijkste is dat we ons doel voor ogen blijven houden ‘zorgen dat zorg beter werkt’ en dat we inspirerende werkvormen gebruiken die passen bij de doelgroep en de vraag.

Wapenfeiten van Cynthia Hofman

  • Opgeleid als neuro- en revalidatiepsycholoog.
  • Ontwikkelde een samengestelde uitkomstmaat inzetbaar als een Patient Reported Outcome Measure (PROM) in de ouderenzorg (promotieonderzoek).
  • Lid van de TOPICS-MDS projectgroep en special interest group dementie.
  • Primaire focus op: ouderen, kwetsbare ouderen en mensen met dementie.
  • Landelijk coördinator Nederlands Geheugenpoli Netwerk (NGN).

Artikelen van Cynthia

Whitepaper - Persoonsgerichte zorg dilemma's en kansenPublicatie
Whitepaper - Persoonsgerichte zorg dilemma's en kansen
20 juli 2020

Hoe zorgen we in deze dynamische tijd ervoor dat mensen in kwetsbare posities persoonsgerichte zorg ontvangen die bij hun leefwereld aansluit? Op die vraag geven Vilans-onderzoekers antwoord in de whitepaper Persoonsgerichte zorg, kansen en dilemma’s.

Nieuwe kennisbundel - 6 randvoorwaarden voor kwaliteit van leven bij dementieNieuws
Nieuwe kennisbundel - 6 randvoorwaarden voor kwaliteit van leven bij dementie
23 mei 2019

Kwaliteit van leven voor de cliënt, wie wil dat nu niet? Maar wat is goede kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun naasten en wat speelt daarbij een rol? Lees deze 6 randvoorwaarden.

Blog - Emoties brengen ons in bewegingBlog
Blog - Emoties brengen ons in beweging
22 oktober 2018

‘Ik lag in bed, keek naast me, zag hem liggen en bedacht me dat zijn plek over een paar dagen leeg zou zijn.' Anneke vertelt over de laatste momenten met haar man Willem, die na zijn diagnose dementie besloten had zijn huisarts hulp te vragen bij zelfdoding. ‘Willem wilde niet naar een verpleeghuis, daar was hij heel stellig in. Hij wilde als zichzelf sterven.'

What matters to you - 6 tips en 6 voorbeeldenTips
What matters to you - 6 tips en 6 voorbeelden
04 juni 2018

6 juni, de zesde van de zesde, is het internationale ‘What-matters-to you-dag’. Daarom krijgt u 6 praktische tips en 6 voorbeelden. Op deze dag staan we stil bij zaken die bewoners belangrijk vinden. Voor ons project Kwaliteit van leven doen we daar onderzoek naar.

De vraag die altijd gesteld moet worden!Blog
De vraag die altijd gesteld moet worden!
01 juni 2018

Cynthia ondervond in haar naaste omgeving dat de persoonlijke zorgen en behoeftes van een cliënt belangrijk zijn voor de kwaliteit van zorg. Stel steeds de vraag: What matters to you?

Wat betekent dementie voor mij? Deel 2Blog
Wat betekent dementie voor mij? Deel 2
04 maart 2018

Mijn 11-jarige Maltezer Bilbo heeft dementie. Ik had eerder geen idee dat honden ook dementie konden krijgen, maar ergens is het heel logisch. Heel bewust maak ik nu mee wat dementie met iemand doet.

Wat betekent dementie voor mij? Deel 1Blog
Wat betekent dementie voor mij? Deel 1
14 december 2017

Toen ik in de brugklas zat, maakte ik van dichtbij mee hoe mijn opa als persoon veranderde en daarmee de rol van mijn moeder. Ze was niet langer meer de dochter, maar op de eerste plaats mantelzorger.’

5 tips voor betekenisvolle relaties van ouderenTips
5 tips voor betekenisvolle relaties van ouderen
14 december 2016

Bekijk deze 5 tips voor hulpverleners om beter bij te dragen aan betekenisvolle relaties van ouderen. De tips komen van de leergemeenschap van BeterOud.

Ouderen bepalen zelf de meerwaarde van hun zorgInterview
Ouderen bepalen zelf de meerwaarde van hun zorg
21 september 2016

Hofman ontwikkelde een maat die weergeeft wat ouderen belangrijk vinden. Over de kwaliteit van leven hebben zorgverleners heel andere prioriteiten dan ouderen.

Ouderen hebben andere prioriteiten dan artsen denkenNieuws
Ouderen hebben andere prioriteiten dan artsen denken
08 juni 2015

In deze infographic stelt Cynthia Hofman dat ouderen vaak andere prioriteiten hebben dan hun artsen denken.

Bekijk meer artikelen

In team Onderzoek en validatie met Cynthia