Naar hoofdinhoud

Samen beslissen

Ouderen voelen zich door ‘samen beslissen’ zekerder over de keuzes die zij maken, zijn gemotiveerder om de behandeling vol te houden en kiezen minder vaak voor behandelingen die niet bijdragen aan hun kwaliteit van leven. Zorgverleners ervaren meer voldoening en constateren dat ouderen vaker kiezen voor behandelingen die bijdragen aan wat er werkelijk toe doet in hun leven en dat van hun naasten.

Vilans heeft diverse hulpmiddelen ontwikkeld voor professionals om hen te ondersteunen bij het samen beslissen met cliënten. Verder voerden wij verschillende projecten uit om het samen beslissen te stimuleren. Vilans was ook betrokken bij de ontwikkeling van de Oefendokter, dat patiënten spelenderwijs de mogelijkheid biedt te oefenen met zorggesprekken. 

In september 2021 startte de nationale campagne Samen Beslissen, een gezamenlijk initiatief van patiëntenorganisaties en brancheorganisaties uit de medisch-specialistische zorg, de huisartsenzorg, de paramedische zorg en de wijkverpleging. De campagne wil samen beslissen stimuleren bij zorgverleners en patiënten. Tips, handvatten en hulpmiddelen zijn te vinden op Begin een goed gesprek.