Naar hoofdinhoud
mieke-van-hamersveld

Mieke van Hamersveld

Onderzoeker - Onderzoek en validatie

Wetenschappelijke kennis begrijpelijk en toepasbaar maken voor de zorgmedewerker in de langdurige zorg. Dat is mijn corebusiness binnen Vilans. Daarnaast zie ik het als mijn rol om, juist omgekeerd, de dagelijkse zorgpraktijk en de behoeften van de cliënt beter in het vizier te krijgen van de wetenschap en het beleid. 

Hoewel doelstellingen vaak overeenkomen, spreken zorgmedewerkers, cliënten en wetenschappers een andere taal en willen prioriteiten wel eens verschillen. Ik ben dan ook trots te mogen meewerken aan het project Kennisinfrastructuur Langdurige Zorg (KIA), waar we goed op weg zijn om de vraag van de zorgprofessional een prominente plek te geven op de wetenschappelijke (onderzoeks)agenda. Ook werk ik mee aan het informatiepunt Leven in coronatijd, waar de doelgroep niet de zorgmedewerker is, maar de cliënt zelf.

Naast mijn interesse in onderzoek en beleid, houd ik me qua inhoud het liefst bezig met kwetsbare ouderen, dementie, persoonsgerichte zorg en gedeelde besluitvorming. Als voormalig diëtist in de ouderenzorg ben ik nog steeds betrokken bij diverse projecten op het gebied van eten en drinken in de geriatrie. Hierbij is mijn specialisme eten en drinken bij dementie en palliatieve voedingszorg.  

Hoewel ik een groot fan ben van efficiëntie, structuur, kwaliteit en evidence based werken, ben ik tegelijkertijd erg gericht op het persoonsgerichte, praktische en laagdrempelige. Zorg dient zich aan te passen naar de behoeften en leefomgeving van de cliënt, niet andersom. Een langdurige zorginstelling is in eerste instantie iemands thuis. Dat is iets wat we wel eens vergeten.   

Heeft u vragen voor me of vindt u het leuk om eens van gedachten te wisselen? Laat het me even weten. Ik sta altijd open voor een kop thee!

Wapenfeiten

  • Heeft 12 jaar praktijkervaring in de langdurige zorg als diëtist. Zowel in de thuiszorg als in het verpleeghuis.
  • Heeft naast inhoudelijke voedingskennis ook veel kennis over intramurale voedingszorg, voedingsbeleid en (voedings)voorlichting in zorginstellingen.  
  • Is tevens opgeleid als klinisch epidemioloog (master Evidence Based Practice in Health Care aan de UvA).
  • Is betrokken bij diverse projecten rondom eten en drinken in de langdurige ouderenzorg.
  • Schrijft mee aan het thema ‘Eten en drinken’ op Zorg voor Beter.
  • Is onderzoeker bij het programma Kennisinfrastructuur Langdurige Zorg en het informatiepunt Leven in coronatijd.