Henk Herman Nap
Senior onderzoeker

Henk Herman
Nap

Senior onderzoeker

'EHealth in de langdurige zorg'

EHealth gaat in toenemende mate een ondersteunende rol spelen in de langdurige zorg en draagt bij aan een wereld waarin mensen langer prettig, zelfstandig en zelfredzaam blijven thuis wonen. Toch zien wij maar al te vaak dat de implementatie stroef verloopt of zelfs faalt, doordat systemen niet goed met elkaar communiceren of simpelweg te complex zijn in het gebruik. Het is daarom essentieel een goed beeld te krijgen van hoe de techniek of dienst het beste aansluit op het dagelijks leven van de cliënt en zorgverlener. Samen met de mensen uit het veld ben ik constant bezig om zorggerelateerde technologieën en diensten te ontwikkelen, verbeteren en valideren. In het bijzonder voor mensen die door ervaring, leeftijd of ziekte problemen ondervinden in het gebruik.

Innovatie, Validatie & Gedrag

Om de langdurige zorg toegankelijk en betaalbaar te houden is het belangrijk te blijven innoveren. Ik zie de toekomst van eHealth onder andere in zorggerelateerde (mobile) apps, serious gaming en robotica. Alleen eHealth moet wel bewezen techniek zijn, die gedegen onderzocht is in evaluatie- en effectstudies. Voor de cliënt is het bevorderen van zelfeffectiviteit ontzettend belangrijk en aangezien mensen verschillen is het nodig om gedrag in kaart te brengen en eHealth-technologieën en -diensten waar mogelijk te personaliseren zodat ondersteuning op maat wordt gegeven. Sociale en motivationele aspecten spelen ook een belangrijke rol in het gebruik van eHealth. Hoe zorgen wij ervoor dat mensen het willen en blijven gebruiken? Mijn kennis van de sociale en gedragspsychologie helpt hierbij. EHealth doen we samen om continuïteit en kwaliteit te behouden in de langdurige zorg.

Wapenfeiten van Henk Herman Nap

  • Vele jaren ervaring in het begeleiden en coördineren van implementatie-, evaluatie- en validatieonderzoek op het gebied van eHealth, domotica, games for health en Ambient Assisted Living. 
  • Communiceren van kennis in (Inter)nationale congressen, workshops en (wetenschappelijke) publicaties.
  • In 2008 gepromoveerd op Gerontechnology, Postdoc in senior gamers en Project Coördinator van een Europees eHealth aanbesteding- en implementatieproject.

Artikelen van Henk Herman

Verken de mogelijkheden van warm contact op afstandNieuws
Verken de mogelijkheden van warm contact op afstand
22 juni 2021

De mens is een sociaal wezen en leeft graag in gezelschap van anderen. Wanneer we niet fysiek bij elkaar kunnen zijn proberen we met elkaar in contact te blijven via brieven, kaarten, e-mails, appjes of door elkaar even te bellen. De coronacrisis heeft ons nog meer bewust van gemaakt van het belang van sociaal contact.

Nieuwe wetgeving medische hulpmiddelen heeft impact op zorgaanbiedersNieuws
Nieuwe wetgeving medische hulpmiddelen heeft impact op zorgaanbieders
17 mei 2021

Vanaf 26 mei 2021 is de nieuwe Europese verordening voor medische hulpmiddelen (Medical Device Regulation, MDR) van kracht. De regels in deze nieuwe wet hebben ook gevolgen voor zorgverleners en indirect voor cliënten. Vilans gaat zorgaanbieders de komende tijd - mede via een webinar - informeren over de nieuwe wetgeving en hoe zij hier mee om kunnen gaan.

Henk Herman Nap: 'Digitalisering zorg biedt kwetsbaren kansen’Blog
Henk Herman Nap: 'Digitalisering zorg biedt kwetsbaren kansen’
10 mei 2021

Niet iedereen profiteert van zorginnovaties. Miljoenen Nederlanders hebben beperkte digitale vaardigheden, zijn laaggeletterd of hebben moeite met begrijpend lezen, of hebben geen smartphone of onbeperkte toegang tot internet. Zij horen tot de groep met gezondheidsachterstanden waar de RVS zich terecht zorgen om maakt.

Hoe kun je op afstand in warm contact staan met mensen in een verpleeghuis?Tips
Hoe kun je op afstand in warm contact staan met mensen in een verpleeghuis?
03 november 2020

Zowel digitale als analoge toepassingen zijn de afgelopen tijd benut om toch enigszins te kunnen voorzien in de behoefte naar sociaal contact en intimiteit. Wij zetten 20 ontwikkelingen op een rij.

Blog - Loopt Nederland achter op het gebied van eHealth?Blog
Blog - Loopt Nederland achter op het gebied van eHealth?
07 oktober 2019

Nederland staat op een 8e plaats op het gebied van digitalisering in de zorg. Is die positie terecht? Vilans-onderzoeker Henk Herman Nap vindt van niet.

EWare biedt nieuwe mogelijkheden voor dementiezorgNieuws
EWare biedt nieuwe mogelijkheden voor dementiezorg
24 september 2019

Koppelen van leefstijlmonitoring aan de robot Tessa levert oneindig veel mogelijkheden op. In de nieuwste versie van eWare is de top 10 van wensen en behoeften verwerkt.

I-evAALution - Langer thuis wonen met geïntegreerde techniekInterview
I-evAALution - Langer thuis wonen met geïntegreerde techniek
17 september 2019

Voor ouderen die zelfstandig willen blijven wonen bestaan veel verschillende technologische oplossingen. Het Europese project I-evAAlution combineert deze doorproducten. Waar staan we nu?

Interview - Beter omgaan met mensen met dementie dankzij serious gamingInterview
Interview - Beter omgaan met mensen met dementie dankzij serious gaming
17 september 2019

Mantelzorgers en zorgmedewerkers beter leren omgaan met (nieuw) gedrag van thuiswonende mensen met dementie. Met een serious game kunnen zij in een veilige omgeving oefenen met lastige situaties.

Nieuw programma - Anders werken met zorgtechnologieNieuws
Nieuw programma - Anders werken met zorgtechnologie
30 mei 2019

Goede zorg voor meer mensen in de toekomst met hetzelfde aantal zorgverleners. Dat vraagt om slimme oplossingen, zoals nieuwe zorgtechnologieën. Daarvoor werken we samen met zorginstellingen binnen het programma Anders Werken in de zorg.

Nederlanders maken relatief vaak gebruik van eHealthNieuws
Nederlanders maken relatief vaak gebruik van eHealth
23 april 2019

Het CBS beschrijft in het rapport 'EHealth: mogelijkheden, gebruik en opvattingen' de opvattingen over eHealth van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder en alle mogelijkheden die eHealth biedt.

Oproep - Laat u zien op het congres Dementia Lab 2019Nieuws
Oproep - Laat u zien op het congres Dementia Lab 2019
06 maart 2019

Het Dementia Lab brengt een gerichte discussie op gang met designers, onderzoekers en zorgprofessionals om de kwaliteit van leven van mensen met dementie te vergroten.

Abstract - Zorgrobotica geen sciencefiction meerNieuws
Abstract - Zorgrobotica geen sciencefiction meer
18 februari 2019

Vilans-onderzoekers Henk Herman Nap en Lotte Cornelisse schrijven in het januarinummer van het tijdschrift TVZ - Verpleegkunde in praktijk en wetenschap over de ontwikkeling van de zorgrobot.

Inzet van dynamische leefcirkels binnenkort realiteit Nieuws
Inzet van dynamische leefcirkels binnenkort realiteit
24 januari 2019

Dynamische leefcirkels zijn veilige zones voor mensen met dementie. Dankzij gps-detectie kun je op afstand controle houden. Zo krijgt de cliënt meer bewegingsvrijheid.

Anders Werken met slimme bril dringt medicatiefouten terugNieuws
Anders Werken met slimme bril dringt medicatiefouten terug
22 januari 2019

Samen met Vilans brengt zorgaanbieder tanteLouise allerlei technische innovaties in de praktijk om de zorg te verbeteren.

eHealth-monitor 2018 signaleert vooruitgang en uitdagingenPublicatie
eHealth-monitor 2018 signaleert vooruitgang en uitdagingen
08 november 2018

De inzet en het gebruik van eHealth zitten in de lift maar zijn niet vanzelfsprekend. Dit blijkt uit de niewste editie van de eHealth-monitor van Nictiz en het Nivel.

eWare gaat nieuwe testfase inNieuws
eWare gaat nieuwe testfase in
26 oktober 2018

eWare is het combineren en integreren van leefstijlmonitoring en sociale robotica. Een prototype wordt deze maand getest door zes mantelzorgers, zes zorgprofessionals en zes cliënten van ZZG Zorggroep.

Kennisspel en app helpen bij toepassen eHealthNieuws
Kennisspel en app helpen bij toepassen eHealth
23 oktober 2018

Hogeschool Windesheim ontwikkelde een aantal tools om wijkverpleegkundigen te ondersteunen bij het gebruiken van eHealth.

Senioren ontmoeten elkaar dankzij socialmediaplatformNieuws
Senioren ontmoeten elkaar dankzij socialmediaplatform
05 oktober 2018

80 senioren testen het socialmediaplatform Palette. Ze willen het vooral gebruiken om elkaar ook in het echt te kunnen ontmoeten. Co-design maakt het platform toegankelijker dan bijvoorbeeld Facebook.

FreeWalker vergroot zelfredzaamheid bij dementieNieuws
FreeWalker vergroot zelfredzaamheid bij dementie
30 juli 2018

We onderzoeken hoe we de bewegingsvrijheid en zelfredzaamheid van mensen met dementie kunnen vergroten, zowel in de thuissituatie als binnen een instelling. Binnen het project FreeWalker voegen we hiervoor bestaande AAL-technologieën samen tot één flexibele oplossing.

eHealth moet zich bewijzen buiten pilotfaseNieuws
eHealth moet zich bewijzen buiten pilotfase
26 juni 2018

eHealth nu echt toepassen op de werkvloer, hierover spraken adviseurs Nap en Vesseur op de ICT&health World Conference. ‘We focussen op wat we kunnen met bewezen technologie.’

Bekijk meer artikelen

In team Onderzoek en validatie met Henk Herman

Nick Zonneveld
Nick
Zonneveld

Senior onderzoeker Senior onderzoeker

n.zonneveld@vilans.nl

Bekijk profiel

Diny Stekelenburg
Diny Stekelenburg

Onderzoeker Onderzoeker

Bekijk profiel

Marko Mravunac
Marko Mravunac

Onderzoeker Onderzoeker

Bekijk profiel

Nathalie Stolwijk
Nathalie Stolwijk

Onderzoeker Onderzoeker

Bekijk profiel

Margreet Reitsma
Margreet
Reitsma

Senior onderzoeker Senior onderzoeker

m.reitsma@vilans.nl

Bekijk profiel

Minke ter Stal
Minke
ter Stal

Onderzoeker eHealth Onderzoeker eHealth

m.terstal@vilans.nl

Bekijk profiel

Cynthia Hofman
Cynthia
Hofman

Senior onderzoeker Senior onderzoeker

c.hofman@vilans.nl

Bekijk profiel

Dirk Lukkien
Dirk
Lukkien

Senior onderzoeker Senior onderzoeker

d.lukkien@vilans.nl

Bekijk profiel

Yael Reijmer
Yael Reijmer

Senior onderzoeker Senior onderzoeker

Bekijk profiel

Paulien Vermunt
Paulien
Vermunt

Senior onderzoeker Senior onderzoeker

p.vermunt@vilans.nl

Bekijk profiel

Jessica Michgelsen
Jessica
Michgelsen

Junior onderzoeker Junior onderzoeker

j.michgelsen@vilans.nl

Bekijk profiel