Henk Herman Nap
Senior onderzoeker

Henk Herman
Nap

Senior onderzoeker

'EHealth in de langdurige zorg'

EHealth gaat in toenemende mate een ondersteunende rol spelen in de langdurige zorg en draagt bij aan een wereld waarin mensen langer prettig, zelfstandig en zelfredzaam blijven thuis wonen. Toch zien wij maar al te vaak dat de implementatie stroef verloopt of zelfs faalt, doordat systemen niet goed met elkaar communiceren of simpelweg te complex zijn in het gebruik. Het is daarom essentieel een goed beeld te krijgen van hoe de techniek of dienst het beste aansluit op het dagelijks leven van de cliënt en zorgverlener. Samen met de mensen uit het veld ben ik constant bezig om zorggerelateerde technologieën en diensten te ontwikkelen, verbeteren en valideren. In het bijzonder voor mensen die door ervaring, leeftijd of ziekte problemen ondervinden in het gebruik.

Innovatie, Validatie & Gedrag

Om de langdurige zorg toegankelijk en betaalbaar te houden is het belangrijk te blijven innoveren. Ik zie de toekomst van eHealth onder andere in zorggerelateerde (mobile) apps, serious gaming en robotica. Alleen eHealth moet wel bewezen techniek zijn, die gedegen onderzocht is in evaluatie- en effectstudies. Voor de cliënt is het bevorderen van zelfeffectiviteit ontzettend belangrijk en aangezien mensen verschillen is het nodig om gedrag in kaart te brengen en eHealth-technologieën en -diensten waar mogelijk te personaliseren zodat ondersteuning op maat wordt gegeven. Sociale en motivationele aspecten spelen ook een belangrijke rol in het gebruik van eHealth. Hoe zorgen wij ervoor dat mensen het willen en blijven gebruiken? Mijn kennis van de sociale en gedragspsychologie helpt hierbij. EHealth doen we samen om continuïteit en kwaliteit te behouden in de langdurige zorg.

Wapenfeiten van Henk Herman Nap

  • Vele jaren ervaring in het begeleiden en coördineren van implementatie-, evaluatie- en validatieonderzoek op het gebied van eHealth, domotica, games for health en Ambient Assisted Living. 
  • Communiceren van kennis in (Inter)nationale congressen, workshops en (wetenschappelijke) publicaties.
  • In 2008 gepromoveerd op Gerontechnology, Postdoc in senior gamers en Project Coördinator van een Europees eHealth aanbesteding- en implementatieproject.

Artikelen van Henk Herman

Blog - Loopt Nederland achter op het gebied van eHealth?Blog
Blog - Loopt Nederland achter op het gebied van eHealth?
07 oktober 2019

Nederland staat op een 8e plaats op het gebied van digitalisering in de zorg. Is die positie terecht? Vilans-onderzoeker Henk Herman Nap vindt van niet.

EWare biedt nieuwe mogelijkheden voor dementiezorgNieuws
EWare biedt nieuwe mogelijkheden voor dementiezorg
24 september 2019

Koppelen van leefstijlmonitoring aan de robot Tessa levert oneindig veel mogelijkheden op. In de nieuwste versie van eWare is de top 10 van wensen en behoeften verwerkt.

I-evAALution - Langer thuis wonen met geïntegreerde techniekInterview
I-evAALution - Langer thuis wonen met geïntegreerde techniek
17 september 2019

Voor ouderen die zelfstandig willen blijven wonen bestaan veel verschillende technologische oplossingen. Het Europese project I-evAAlution combineert deze doorproducten. Waar staan we nu?

Interview - Beter omgaan met mensen met dementie dankzij serious gamingInterview
Interview - Beter omgaan met mensen met dementie dankzij serious gaming
17 september 2019

Mantelzorgers en zorgmedewerkers beter leren omgaan met (nieuw) gedrag van thuiswonende mensen met dementie. Met een serious game kunnen zij in een veilige omgeving oefenen met lastige situaties.

Nieuw programma - Anders werken met zorgtechnologieNieuws
Nieuw programma - Anders werken met zorgtechnologie
30 mei 2019

Goede zorg voor meer mensen in de toekomst met hetzelfde aantal zorgverleners. Dat vraagt om slimme oplossingen, zoals nieuwe zorgtechnologieën. Daarvoor werken we samen met zorginstellingen binnen het programma Anders Werken in de zorg.

Nederlanders maken relatief vaak gebruik van eHealthNieuws
Nederlanders maken relatief vaak gebruik van eHealth
23 april 2019

Het CBS beschrijft in het rapport 'EHealth: mogelijkheden, gebruik en opvattingen' de opvattingen over eHealth van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder en alle mogelijkheden die eHealth biedt.

Oproep - Laat u zien op het congres Dementia Lab 2019Nieuws
Oproep - Laat u zien op het congres Dementia Lab 2019
06 maart 2019

Het Dementia Lab brengt een gerichte discussie op gang met designers, onderzoekers en zorgprofessionals om de kwaliteit van leven van mensen met dementie te vergroten.

Abstract - Zorgrobotica geen sciencefiction meerNieuws
Abstract - Zorgrobotica geen sciencefiction meer
18 februari 2019

Vilans-onderzoekers Henk Herman Nap en Lotte Cornelisse schrijven in het januarinummer van het tijdschrift TVZ - Verpleegkunde in praktijk en wetenschap over de ontwikkeling van de zorgrobot.

Inzet van dynamische leefcirkels binnenkort realiteit Nieuws
Inzet van dynamische leefcirkels binnenkort realiteit
24 januari 2019

Dynamische leefcirkels zijn veilige zones voor mensen met dementie. Dankzij gps-detectie kun je op afstand controle houden. Zo krijgt de cliënt meer bewegingsvrijheid.

Anders Werken met slimme bril dringt medicatiefouten terugNieuws
Anders Werken met slimme bril dringt medicatiefouten terug
22 januari 2019

Samen met Vilans brengt zorgaanbieder tanteLouise allerlei technische innovaties in de praktijk om de zorg te verbeteren.

eHealth-monitor 2018 signaleert vooruitgang en uitdagingenPublicatie
eHealth-monitor 2018 signaleert vooruitgang en uitdagingen
08 november 2018

De inzet en het gebruik van eHealth zitten in de lift maar zijn niet vanzelfsprekend. Dit blijkt uit de niewste editie van de eHealth-monitor van Nictiz en het Nivel.

eWare gaat nieuwe testfase inNieuws
eWare gaat nieuwe testfase in
26 oktober 2018

eWare is het combineren en integreren van leefstijlmonitoring en sociale robotica. Een prototype wordt deze maand getest door zes mantelzorgers, zes zorgprofessionals en zes cliënten van ZZG Zorggroep.

Kennisspel en app helpen bij toepassen eHealthNieuws
Kennisspel en app helpen bij toepassen eHealth
23 oktober 2018

Hogeschool Windesheim ontwikkelde een aantal tools om wijkverpleegkundigen te ondersteunen bij het gebruiken van eHealth.

Senioren ontmoeten elkaar dankzij socialmediaplatformNieuws
Senioren ontmoeten elkaar dankzij socialmediaplatform
05 oktober 2018

80 senioren testen het socialmediaplatform Palette. Ze willen het vooral gebruiken om elkaar ook in het echt te kunnen ontmoeten. Co-design maakt het platform toegankelijker dan bijvoorbeeld Facebook.

FreeWalker vergroot zelfredzaamheid bij dementieNieuws
FreeWalker vergroot zelfredzaamheid bij dementie
30 juli 2018

We onderzoeken hoe we de bewegingsvrijheid en zelfredzaamheid van mensen met dementie kunnen vergroten, zowel in de thuissituatie als binnen een instelling. Binnen het project FreeWalker voegen we hiervoor bestaande AAL-technologieën samen tot één flexibele oplossing.

eHealth moet zich bewijzen buiten pilotfaseNieuws
eHealth moet zich bewijzen buiten pilotfase
26 juni 2018

eHealth nu echt toepassen op de werkvloer, hierover spraken adviseurs Nap en Vesseur op de ICT&health World Conference. ‘We focussen op wat we kunnen met bewezen technologie.’

eHealth-oplossingen op grote schaal getestNieuws
eHealth-oplossingen op grote schaal getest
17 april 2018

Wij zijn betrokken bij 5 grote onderzoeksprojecten om innovatieve oplossingen te vinden voor problemen in de zorg.

Robot Tessa nuttig voor mensen met milde dementieNieuws
Robot Tessa nuttig voor mensen met milde dementie
30 november 2017

‘Ik geloof dat robots helpen door structuur en zekerheid te bieden aan mensen met zeer milde dementie. Deze mensen kunnen geholpen worden door tinybot Tessa.’

eHealth-monitor: kies bewust voor zinvol gebruik van eHealthNieuws
eHealth-monitor: kies bewust voor zinvol gebruik van eHealth
28 november 2017

Veel kansen voor eHealth, blijkt uit de eHealth-monitor 2017. Voor zinvol gebruik is het wel belangrijk om bewust keuzes maken wanneer u eHealth toepast.

Vilans ontwikkelt internationale technologie voor ondersteuning seniorenNieuws
Vilans ontwikkelt internationale technologie voor ondersteuning senioren
13 november 2017

Senioren langer zelfstandig thuis laten wonen met een actieve leefstijl: dat is het doel van 5 Europese projecten waar wij aan meewerken.

Bekijk meer artikelen

In team Onderzoek en validatie met Henk Herman