Naar hoofdinhoud Naar footer

Paulien Vermunt

Senior onderzoeker - Onderzoek en validatie

Ziektegerichte protocollen en standaarden geven richting aan kwalitatief goede zorg. Maar achter de kwetsbaarheid of ziekte zit altijd een mens met gewoontes, wensen en behoeftes; ook als die mens 90 jaar is en in een verpleeghuis woont. Het creëren van ruimte voor wat er voor cliënten (nog) wezenlijk toe doet vormt voor mij de kern van persoonsgerichte zorg.

Binnen Vilans onderzoek ik wat werkt om tot meer persoonsgerichte zorg te komen. In de praktijk blijkt dat namelijk vaak nog niet zo eenvoudig. Hoe voer je bijvoorbeeld het ‘goede gesprek’ over wensen en behoeften? Hoe zorg je voor een prettig samenspel met mantelzorgers en vrijwilligers en hoe maak je samen een goede afweging tussen eigen regie en veilige zorg? 

Graag zoek ik samen met (zorg)medewerkers, cliënten en hun naasten naar antwoorden op dit soort vragen. Zodat de (oudere) mens uiteindelijk echt leidend kan zijn.

Wapenfeiten

  • Onderzoekt samen met (zorg)medewerkers, cliënten en hun naasten wat werkt in de praktijk om de kwaliteit van de verpleeghuiszorg (verder) te verbeteren. 
  • Begeleidde als adviseur diverse trajecten in de verpleeghuiszorg en in de eerste lijn om te komen tot meer persoonsgerichte zorg. 
  • Cum laude gepromoveerd op de preventie van diabetes in de eerste lijn.
  • Schreef samen met prof. Rudi Westendorp en prof. Jos van den Broek een populair wetenschappelijk boek over veroudering (‘Oud? De duvel is oud! De wetenschap achter gezond oud worden).