Naar hoofdinhoud Naar footer

Jacco Bijlsma

Ontwerper – innoveren & (proces)verbeteren - Innoveren en (proces)verbeteren

Systeem dat aansluit bij behoeften van de praktijk

De zorg staat voor een grote uitdaging. Terwijl de zorgvraag alleen maar lijkt te gaan stijgen, lopen zorgmedewerkers nu al aan tegen een hoge werkdruk met veel administratieve lasten. Tegelijkertijd is voor cliënten het zorgsysteem vaak onnavolgbaar. Mijn uitdaging is: hoe zorgen we dat we een systeem creëren dat beter aansluit bij de behoeften van de praktijk? 

Als ontwerper bij Vilans begeleid ik daarom vernieuwing met de eindgebruiker centraal. Zo onderzoek ik graag behoeftes, identificeer ik knelpunten en begeleid ik de vorming van oplossingen die de praktijk daadwerkelijk verder helpen. Dit alles zo veel mogelijk samen met de uiteindelijke gebruikers, ofwel in co-creatie.

Daarbij werk ik graag iteratief: door laagdrempelig te experimenteren met oplossingen en al doende te leren. Zo creëer je snel beweging en voorkom je dat je na lange tijd iets gecreëerd hebt dat uiteindelijk toch niet aansluit bij de behoeftes van de gebruiker of andere betrokkenen.

Wapenfeiten 

  • Als ontwerper betrokken bij het programma Ontregel de Langdurende Zorg. Daar begeleidde ik bijvoorbeeld sessies met zorgmedewerkers, om vanuit hun behoeftes werkprocessen te herontwerpen en zo administratieve lasten te verminderen en werkplezier te verhogen.  
  • Als Product Owner betrokken bij het team Samen met Data, waarbij we als doel hebben collega’s te begeleiden in de transitie naar data-ondersteund werken. 
  • Als ontwerper betrokken bij het project Omgevingszorg, waarbij ik sessies begeleidde om behoeftes van zorgmedewerkers en cliënten te inventariseren met betrekking tot de fysieke leefomgeving, en deze in co-creatie te vertalen naar richtlijnen voor een nieuwe inrichting van de locaties. 
  • In 2020 afgestudeerd in Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft, met een dubbele master in Strategic Product Design en Design for Interaction.