Hoe haakt het aan op de beschreven bril (welk onderdeel)?
Bril 1 gaat over systemische transformatie waarbij organisatieverandering op de lange termijn en een cultuur van leven lang ontwikkelen worden gerealiseerd. Het concept van KWLO omvat 13 nauw met elkaar samenhangende principes. Door die principes alle 13 te kennen en voor al die 13 principes ook allemaal aandacht te hebben én te houden, kan de gewenste systemische transformatie naar een organisatie met een LLO-cultuur verantwoord plaatsvinden.
Bril 2 gaat over veranderen én draaien van de organisatie en de dynamiek tussen die beide die vraagt om oplijnen, adaptiviteit en samenwerking in de dagelijkse praktijk van zorg en welzijn. Het concept van KWLO biedt de mogelijkheid om op één of meerdere van de 13 ontwerpprincipes directe actie te ondernemen, zonder het grotere geheel uit het oog te verliezen. KWLO is dus bedoeld om te transformeren ‘met de winkel open’.
Bril 3 richt zich op het benutten van elkaars ervaringen, kennis en data (evidence based-praktijken), nodig voor goede en efficiënte zorg. Gemankeerd leiderschap, gebrek aan tijd en een nadruk op korte termijn oplossingen staan dat benutten van kennis nog veelal in de weg. Bouwen aan reflectieve zorgteams met een sterke en positieve leercultuur onder robuust leiderschap is essentieel voor de integratie van innovaties in de dagelijkse praktijk. Het concept van KWLO omvat 13 ontwerpprincipes, waarvan er een aantal direct gerelateerd is aan bijvoorbeeld het benutten van kennis, het creëren van nieuwe kennis, reflectie en feedback en leergericht leiderschap.
Wat is het doel?
Doel van KWLO (concept, kaartenset, workshopreeks en artikel) is om organisaties te helpen ‘al doende’ te transformeren naar een lerende en innoverende organisatie met een sterke en positieve LLO-cultuur in reflectieve zorgteams en onder robuust en leergericht leiderschap.
Wat is de doelgroep?
Zorgprofessionals, kwaliteitsmedewerkers, opleiders, HRM/HRD en (team)managers van (zorg)organisaties. De inzichten zijn echter zeker ook bruikbaar voor professionals in andere (zorg)organisaties!
Wat voor soort product is het (poster, inspiratie-instrument, workshop, scholing)? Hoe zit het met de toegankelijkheid en beschikbaarheid?
Het concept KWLO bestaat nu uit een rapport, een artikel en een video waarin het KWLO-model wordt toegelicht. Er is ook een handige Kaartenset en we werken aan een workshopreeks – met een veelheid aan ‘kennissnacks’ – waarin we de 13 KWLO-principes verder verdiepen.
Hoe je gebruik je dit in de praktijk?
Rapport, artikel en video lees en kijk je om een beeld te krijgen van de 13 KWLO-principes en de achtergronden ervan. De KWLO Kaartenset gebruik je met een team om het gesprek aan te gaan over de 13 ontwerpprincipes en een eerste beeld te krijgen van waar het team of de organisatie staat op elk van de 13 principes.
De workshopreeks met de kennissnacks – is nog in ontwikkeling – is bedoeld om meer inzicht te krijgen in de KWLO-principes zelf en de onderliggende theorie. En om in de dagelijkse praktijk ook oefeningen te doen met de principes. Per principe zijn er steeds 3 tot 9 kennissnacks. Dat zijn meestal korte artikelen, podcasts of YouTube-filmpjes in het Engels en Nederlands. Deelnemers worden telkens uitgedaagd om tussen de workshops in zelf ook ‘iets te doen’ met wat ze geleerd hebben van de snacks.
Ondersteunende literatuur
- Nijman, D.J., Cuperus, J., Sanders, J. & Woudstra, L. (2021). House of Skills, condities voor krachtige leerwerkomgevingen. Eindrapportage. Amsterdam: House of Skills. Microsoft Word - Eindrapportage HoS
- Woudstra, L., Cuperus, J., Nijman, D.J. & Sanders, J. (2021). Tijdschrift voor HRM, Volume 24, Issue 4, p. 77 – 102. Amsterdam University Press. DOI: https://doi.org/10.5117/THRM2021.4.WOUDvideo-bekijk-de-conclusies-van-ons-onderzoek - House of Skills - Krachtige Leerwerkomgeving