Naar hoofdinhoud Naar footer

Zorgvernieuwersontbijt

Gepubliceerd op: 08-09-2023

Iedere tweede donderdag van de maand komt een wisselende groep zorginnovators bij elkaar om op laagdrempelige wijze actuele vraagstukken te bespreken. Vilans verzamelt relevante inzichten en verspreidt deze via zijn kanalen.

Bent u ook werkzaam als innovator bij een zorgaanbieder in de ouderenzorg? Neem dan contact op via zorgvernieuwers@vilans.nl om ook deel te nemen aan dit netwerk.

WE♥INNOVATORS

Vilans introduceerde in 2018 voor het Vilans-project WE♥INNOVATORS de term zorgvernieuwer. Met dit project bracht Vilans zorginnovators bij elkaar. In de groep zitten zorg- en ICT-medewerkers uit de VVT die zich met innoveren bezighouden. Met elkaar hebben zij contact over innovaties. Bijvoorbeeld: wie kent een innovatief meetinstrument om regie van ouderen te meten? Of: wie maakt er gebruik van een app die het doen van fysieke oefeningen stimuleert? Innovatoren in de VVT helpen elkaar zo op een laagdrempelige manier aan antwoorden.

Toevallige ontmoetingen

Door de coronamaatregelen vinden toevallige ontmoetingen op bijeenkomsten, beurzen of congressen niet plaats. Daarom ontstond het idee om een digitale ontmoeting te organiseren, het zorgvernieuwersontbijt. Dat organiseren we sinds december 2020 samen met innovatoren Wirna van Gastel (adviseur zorginnovatie bij Avoord) en Gerwin Vis (tot voor kort Aanjager Innovatie bij Aafje). Een manier om ook digitaal ervaringen te blijven uitwisselen. Onderwerpen waarover we ervaringen uitwisselden tijdens het Zorgvernieuwersontbijt zijn onder andere Robotic Process Automation (RPA) in de zorg, slimme brillen, alarmeringsoftware en spraakgestuurd werken.

De organisatie van innovatie

Innovatie komt steeds hoger op de agenda te staan in de langdurige zorg. Het aantal functies met ‘innovatie’ in de titel stijgt explosief. Tegelijkertijd zien we een grote verscheidenheid aan manieren waarop innovatie is gedefinieerd, gepositioneerd, gefinancierd, ofwel: georganiseerd. De hamvraag is dan ook: wat werkt in welke context? 

Op deze vraag proberen we in het project WE♥INNOVATORS antwoord te geven. Daarom doen we op dit moment een verkennend onderzoek. Op basis van een analyse van interviews met bestuurders, innovatiemanagers en experts hebben we verschillende interessante inzichten opgedaan.

Meer informatie:

Deel deze pagina via:

Onze contactpersonen bij dit project